Az ügyészség szerint sincs Expo Center-ügy

2011.02.11. 15:59
Az ügyészség elutasította a pécsi önkormányzat panaszát, amellyel azután élt a város, hogy a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a 3 milliárd forintos és sokak által elhibázottnak tartott pécsi Expo Center beruházás ügyében.

A Baranya Megyei Főügyészség szerint nem történt bűncselekmény és nem állapítható meg a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés pécsi Expo Center beruházás ügyében. A polgármesteri kabinetiroda pénteki közleményében úgy fogalmazott: ”bár nem értünk egyet, de kénytelenek vagyunk tudomásul venni az ügyészség álláspontját, noha úgy gondoljuk, az Expo Center körüli zavaros ügyletek komoly, sok milliárd forintos kárt okoztak és okoznak a mai napig Pécsnek”.

A vizsgálat Páva Zsolt, Pécs polgármesterének tavaly márciusi feljelentése nyomán indult; a fideszes politikus azután tett feljelentést, hogy megismerte a 2006-ban átadott, de évek óta üresen álló vásárközpont építési körülményeit vizsgáló eseti önkormányzati bizottság jelentését.

A grémium egy, a Pécsi Újság internetes portál által nyilvánosságra hozott dokumentumban megnevezte az elhibázottnak tartott beruházás lehetséges felelőseit és büntetőeljárások indítását javasolta. Az 59 oldalas jelentésben Toller Lászlót, Pécs volt szocialista polgármesterét, Kelemen Lászlót, a városi vagyonkezelő akkori vezérigazgatóját, Bachman Zoltán Kossuth-díjas építészt és Kukai Tibor tervezőt név szerint is említették.

"Nem bűnbakokat keresünk, hanem azokat a valódi felelősöket, akik sorozatos hibákat követtek el Pécs történetének egyik legszomorúbb beruházása során, milliárdos veszteséget okozva a pécsieknek és a városnak" - indokolta lépését akkori Páva Zsolt.

Az eseti bizottsági jelentés szerint a "3 milliárd forintos kudarcért" Toller László, Kelemen László, Bachman Zoltán és Kukai Tibor is felelős lehet. Kitértek arra, hogy a hatalmas adósságot felhalmozó építmény létrehozását Kelemen László "forszírozta", ő jegyezte a leglényegesebb kezdeményezéseket, képviselte a fejlesztési szándékot külső fórumokon, s a kapcsolatot is ő tartotta városvezetéssel. A bizottság szerint az építéssel kapcsolatban Toller László szerepe a meghatározó, ő volt a döntés forrása, nélküle a beruházás nem valósult volna meg.

Mint írták, az Expo Center aránytalanul túlméretezett projekt volt, amely alapvetően hibás és téves koncepción alapult, a helyi piaci viszonyokat, az országos és nemzetközi trendeket nem reálisan értékelte. Toller László "erőltetett politikai célból eredően egy ábrándképet akart a siker szimbólumaként feltüntetni, amely sem a város, sem a vagyonkezelő teherbíró képességéhez nem igazodott" - tették hozzá.

Bachman Zoltán akkor, a jelentés napvilágra kerülését követően az MTI-nek elmondta: nevetséges, hogy egyesek azt állítják, a tervezés, illetve az építés terén nem jártak el gondosan, holott minden hatósági engedélyt megkapott az ingatlan. Hangsúlyozta: az üresen álló Expo Centert meg se próbálták használni. Véleménye szerint az eredetileg a pécsi ipari vásárra készült sátortetős építmény maximálisan megfelel a követelményeknek, a maga kategóriájában "világszám".

"Az, hogy a menedzsmentszervek egymás ellen dolgoztak, s nem szerveztek programokat, már nem a mi hibánk" - jegyezte meg az építész, aki jelezte, Kukai Tiborral együtt etikai vizsgálatot kezdeményeztek maguk ellen, hogy tisztázzák szerepüket az ügyben.

Az MTI úgy tudja, az etikai vizsgálat lezárult, és az nem állapította meg az építészek felelősségét.

Füredi Péter, a vizsgálóbizottság MDF-es elnöke korábban azt mondta: a feljelentést már 2006-ban az akkori polgármesternek vagy a városi vagyonkezelő cég igazgatójának meg kellett volna tennie.