Botrány a parlamentben Vona gárdamellénye miatt

2011.02.14. 19:55 Módosítva: 2011.02.14. 21:16
A betiltott gárdistamellényben felszólaló Jobbik-elnök miatt Török Zsolt rendőrt hívott, de Kövér titkársága nem adott engedélyt a belépésükre. Este Ujhelyi István rendkívüli házbizottsági ülést hívott össze.

Megszakította a parlament ülését és rendkívüli házbizottsági tanácskozást hívott össze az Országgyűlés levezető elnöki posztját hétfőn délután átvevő Ujhelyi István. A szocialista politikus, aki először elnézést kért, hogy képviselőként kétszer is bekiabált a nap folyamán, jogsértésre hivatkozva rendelte el a Házbizottság ülését.

Végül bejött a provokáció

Azt mondta, meglátása szerint a teremben jogsértés zajlik, ami nem különb, mintha egy "kisértékű lopás elkövetését látná". A levezető elnök a közelmúltban módosított szabálysértési törvényre hivatkozott. Az ülésteremben Vona Gábor, a Jobbik elnöke a betiltott Magyar Gárda mellényében ült.

A levezető elnök, mint mondta, csak délután vette át az ülés vezetését, ezért nem volt módja korábban közbelépni az ügyben. Emlékeztetett rá, hogy a Házszabály szerint ha az Országgyűlés elnöke jogszabálysértést tapasztal az ülésteremben, kötelessége közbelépni, felszólítani a jogsértés befejezésére és a Ház tekintélyének megvédésére.

Ujhelyi István kijelentette: a Házbizottság ülésén egyetlen kérdést akar feltenni: Vona provokatív viselete a Magyar Gárda egyenruhája-e. Az uniformis viselését a Fővárosi Ítélőtábla a Magyar Gárda feloszlatását kimondó ítéletében 2009 nyarán betiltotta.

Vona Gábor szerint "szégyene lenne Magyarországnak, ha a mellényt, amelyen egy olyan pajzs van, amely a Parlament üléstermében is látható, tilos lenne hordani az Országgyűlésben". A Jobbik elnöke a Házbizottság ülésén azzal védekezett, hogy szerinte nem nyilvános rendezvény az Országgyűlés plenáris ülése, ezért nem történhetett jogsértés – idézte Ujhelyi István, hozzátéve, hogy ki-ki ítélje meg ízlése szerint, mi az igazság.

Lövétei István szerint csak a zárt ülések számítanak nem nyilvánosnak, a hétfői plenáris ülés nem ilyen volt. Az alkotmányjogász kijelentette: a szabálysértési törvény világosan rendelkezik a betiltott társadalmi szervezet öltözetének viseléséről, így egy hivatalos személynek kötelessége intézkednie ilyen ügyben.

Ez azt jelenti, hogy adott esetben a házelnöknek is kötelessége megtenni a megfelelő intézkedéseket, ha jogszabálysértést tapasztal, például be kell azt jelentenie a rendőrségen. A rendőrség pedig megkezdheti a szabálysértési eljárás lefolytatását, de előtte kérvényeznie kell az Országgyűléstől a mentelmi jog felfüggesztését, mivel képviselőről van szó – mondta Lövétei.

Miként arról a Hírszerző beszámolt, Török Zsolt MSZP-s képviselő már délután rendőrt hívott a Parlamentbe Vona egyenruhája miatt. A Jobbik elnöke árpádsávos-oroszlános mellényben gratulált a Tarlós István megüresedett helyére érkező Szalay Péter képviselőnek, majd ugyanígy reagált a miniszterelnök expozéjára. Az épületben másokat is láttak gárdaruhában, akik állítólag a Jobbik szakértői.

Töröknek a rendőrség azt válaszolta, hogy az Országgyűlésben csak a köztársasági őrezred hivatott eljárni. Török úgy tudja, hogy szabálysértési ügyben a köztársasági őrezrednek nincs eljárási jogosultsága, ezért a házelnöki titkárságon jelezték a törvénysértést, ám Kövér László munkatársaitól nem kaptak visszajelzést.

Kövér László hétfő délután kijelentette, hogy a házvezetés nem rendelkezik eszközökkel az ilyen esetekre, a jogalkalmazó szervezetek viszont igen.

Az MSZP közleményében nyilas házfoglalásnak nevezte a történteket, és elfogadhatatlannak tartja, hogy az Országházban történő szabálysértések miatt az illetékes szervek nem intézkednek.

Vona Gábornak képviselőként mentelmi joga van, azaz büntetőeljárás csak az Országgyűlés hozzájárulásával indítható ellene, de tettenérés esetén őrizetbe lehet venni, ha akad erre hajlandó hatósági személy.