Kibontja-e Orbán a csomagot?

2011.02.14. 07:38 Módosítva: 2011.02.14. 07:51
Orbán Viktor miniszterelnök beszédével kezdődik a parlament mai ülése, amelyen a monetáris tanács tagjainak megválasztásáról szóló szabályok megváltoztatása is napirendre kerül.

A tavaszi ülésszak első napján képviselői esküt tesz a fideszes Szalay Péter, aki a mandátumáról lemondó Tarlós István főpolgármester helyét foglalja el, ezzel ismét teljessé válik a parlament létszáma.

Napirend előtt felszólal, és várhatóan a gazdasági csomagról is beszél a miniszterelnök. Erről annyit már tudni, hogy a kormány 250 milliárd forintos stabilitási alap létrehozásáról döntött; az alap legnagyobb részét az a 187 milliárd forint teszi ki, amelyet a kabinet az irányítása alá tartozó szervezeteknél, mindenekelőtt a minisztériumoknál zárolt.

A napirend elfogadása után a képviselők döntenek az új alaptörvény szabályozási elveiről szóló, a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottsága által decemberben beterjesztett határozati javaslat általános vitájának időkeretéről. Ha elfogadják az előterjesztést, a vita keddtől péntekig harminc órán át tarthat. Az ellenzéki frakciók közül a Jobbik már jelezte részvételét a vitában, ugyanakkor az MSZP kinyilvánította, hogy a jelenlegi feltételek mellett nem vesz részt az alkotmányozásban, a részvételéhez feltételeket támasztó LMP pedig kedden ismerteti részletes álláspontját.

Dönthetnek az új tűzvédelmi szabályokról

Az előzetes napirend szerint ma három indítvány általános vitája is megkezdődik.

A tűzvédelmi törvény módosítását Pintér Sándor belügyminiszter javasolta az után, hogy a West Balkán szórakozóhelyen történt tragédiában három fiatal lány életét vesztette. A tervezet alapján az épületekben a meghatározottnál nagyobb mértékű változásokat okozó tevékenységet kötelező lenne tizenöt nappal korábban a tűzvédelmi hatóságnál bejelenteni, a tűzvédelmi bírság meg nem fizetésére pedig köztartozásnak minősülő késedelmi pótlékot vezetnének be. Ha a javaslathoz nem érkezik módosító indítvány, azt akár már ma elfogadhatja a Ház.

Hozzálát a parlament a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosításának vitájához is. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt indítványozza, hogy a monetáris tanács tagjait - a jegybank elnöke és alelnökei kivételével - a parlament gazdasági és informatikai bizottságának javaslatára az Országgyűlés válassza meg. (A négy külsős tag közül a hatályos szabályok alapján kettőt a miniszterelnök, kettőt az MNB elnöke jelölhet; a jelenlegi tagok megbízatása márciusban jár le.)

Átvilágítanák a nyugdíjpénztárak vagyonát

Ugyancsak lefolytatja a Ház Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott javaslatának általános vitáját. Ez lehetőséget teremtene arra, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálja az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő korábbi magánnyugdíjpénztári tagok portfólióját képező eszközöket, és azok átadását az államnak. Selmeczi Gabriella ezzel kapcsolatban bejelentette: a Kehi át fogja világítani a magánpénztárak vagyonát, és megvizsgálja, hogy a vagyonkezelés "a jó gazda gondosságával" történt-e.

Folytatódik az energetikai tárgyú törvények módosításának vitája. Ennek érdekessége, hogy a kormány javaslatához Bencsik János energiaügyi államtitkár egymaga húsznál több módosító indítványt adott be. Vitát okozott a kormánypárton belül, hogy Lázár János frakcióvezető egy módosító javaslatával azt kezdeményezte: a biomasszából termelt villamos energiára is terjesszék ki a kötelező átvételi rendszert, amit Bencsik János szakmailag és politikailag vállalhatatlannak nevezett. A Fidesz frakcióvezetője pénteken a kormánypártok siófoki frakcióülése után azt közölte: a kormány megkezdi a kötelező átvételi rendszer felülvizsgálatát.

A részletes vitához érkezik az Európai Rendőrségi Hivatallal, a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenységgel, a lőfegyverrel és a pirotechnikával kapcsolatos törvények jogharmonizációs célú módosítása is.

Az előzetes napirend szerint ma - az interpellációk, a kérdések és az azonnali kérdések után - több nemzetközi szerződés kihirdetéséről is dönt, majd három fideszes képviselő mentelmi jogáról határoz az Országgyűlés (a mentelmi bizottság mindhárom esetben a mentelmi jog fenntartását javasolja). Ezután - a jelöléstől függően - bizottsági tagcserék következhetnek, miután a Fidesz-KDNP-frakciószövetség múlt heti tanácskozásán abban állapodtak meg, hogy az önkormányzati bizottságot - a Veszprém Megyei Kormányhivatal élére kinevezett Kovács Zoltán helyett - Láng Zsolt, az egészségügyit pedig az OECD-nagykövetté jelölt Mikola István helyett az ugyancsak fideszes Kovács József vezesse.