A BRFK szerint 50 ezer embert akadályozott volna a melegfelvonulás

2011.02.15. 11:54
A Budapesti Rendőr-főkapitányság három oldalon sorolja fel, milyen közlekedési korlátozásokat kellene bevezetni a melegfelvonulás tervezett útvonala miatt. A rendőrség egyebek mellett azért nem engedélyezte a 1500 fősre tervezett meleg büszkeség menetét, mert a lezárások mintegy 50 ezer ember közlekedését akadályozták volna a BKV-járatokon, és a Markó utcai mentőállomás működése is kérdésessé vált volna.

A Szivárvány Misszió Alapítvány hétfőn este honlapján megjelentette azt a rendőrségi határozatot, amely nem engedélyezi a június 18-ra tervezett melegfelvonulást. A rendőrség kedden kiadott közleményében hangsúlyozza: nem betiltotta a felvonulást, csak a szervezők által kért útvonalat nem engedélyezi.

A Szivárvány Misszió Alapítvány a meleg méltóság menetét a hagyományok szerint az Andrássy út–Kodály körönd–Oktogon–Opera–Erzsébet tér útvonalra jelentette be, és ezt a rendőrség már tavaly tudomásul vette. Januárban a fesztivál szervezői meg akarták hosszabbítani az útvonalat egészen a Parlamentig. Végül az az egyezség született, hogy csak az Alkotmány utca és a Kossuth tér torkolatáig vonul a menet. A rendőrség ezután váratlanul tiltó határozatot adott ki.


A melegfelvonulás nem engedélyezett útvonala nagyobb térképen

A Markó Attila, a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettese által aláírt határozat először hosszan idézi azokat a jogszabályokat, amelyek kimondják a békés gyülekezéshez való alkotmányos jogot. Az alkotmányra és egy alkotmánybírósági határozatra hivatkozva ugyanakkor kitér arra, hogy a gyülekezési jog más alapjoggal (jelen esetben a mozgásszabadsággal) való ütközés esetén arányosan korlátozható.

A rendőrség indoklása szerint az 1500 fősre tervezett menet Budapest fő gerincútvonalán vonulna végig.  Emiatt a keresztutcák nem tudnák elvezetni a feltorlódott forgalmat. Az M3-asról érkező autóforgalom jelentős része az Andrássy úton közlekedik, emiatt torlódásokra lehetne számítani.

A határozatban hivatkoznak arra, hogy a Bajcsy-Zsilinszky út–Podmanicky út–Dózsa György út–Hősök tere–Kós Károly sétány–M3-as útvonal az EU-soros elnökség hivatalos útvonala. Idézik a Nemzetierőforrás-minisztérium véleményét is arról, hogy június 18. a nyári szünet első napja, ami megnöveli a várható forgalmat a fővárosban.

A határozat ezután részletezi, hogy a demonstráció tervezett útvonala számos fontos BKV-járat útvonalával esik egybe, sőt egyes járatok útjuk során többször is érintik. A rendőrség ehhez kikérte a BKV szakvéleményét is, amely szerint a korlátozás mintegy 50 ezer ember közlekedését nehezítené meg.

A rendőrség úgy látja, a demonstráció miatt a környéken a parkolást is korlátozni kell, de a környező utcákban a parkolóhelyek nem pótolhatók. Le kellene zárni a Nyugati téri felüljárót, jelentős akadályokba ütközne (szombaton) fontos népképviseleti szervek és közintézmények, így a Parlament, a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megközelítése is. A rendőrség arra is hivatkozik, hogy a lezárások miatt a Markó utcai központi mentőállomás működése is kérdésessé válhat.

A Szivárvány Misszió Alapítvány különösen érthetetlennek tartja, hogy a hatóság a tiltásról szóló végzésben részletesen tárgyalja a forgalom akadályoztatását az Andrássy úton, miközben 2010 szeptemberében ez még nem okozott problémát. Az alapítvány felszólítja Budapest rendőrfőkapitányát, hogy tartózkodjon a gyülekezési törvény önkényes értelmezésétől, amely korlátozza a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek (LMBT) és a velük szolidáris tüntetők gyülekezési szabadságát, és vegye tudomásul a tüntetés ismételt bejelentését.

Steigler Sándor, az alapítvány vezetője hétfőn az Indexnek úgy nyilatkozott: bíróságon támadják meg a rendőrségi határozatot. Készek egyeztetni alternatív útvonalról, de mindenképpen szeretnének a Parlamenthez vonulni, mert azt szimbolikus helyszínnek tartják. Fel akarják ugyanis hívni a figyelmet a tervezett alkotmánymódosításra, amely a házasságot továbbra is csak egy férfi és egy nő kötelékének ismerné el.