Felfüggesztettet kért az ügyész Gerébre

2011.02.15. 10:38 Módosítva: 2011.02.15. 15:51
Próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést kért az ügyész Geréb Ágnesre a Fővárosi Bíróságon zajló tárgyalás tizedik napján. Március 24-én hirdetnek ítéletet.

A vádlotti észrevételekkel folytatódott Geréb Ágnes és négy társának büntetőpere a Fővárosi Bíróságon.

A szülésznő megkérdőjelezte az orvosszakértői véleményeket, a kifogások egy része szakmai jellegű volt, a többi a szakértők előítéletességét emelte ki.

A tárgyaláson kiderült: Geréb Ágnesről dokumentumfilmet forgatnak, az ügyész jelezte, hogy nem szeretne szerepelni benne. Az alkotók nem akarták felfedni kilétüket, csak annyit árultak el magukról, hogy tapasztalt filmesek. Munkatársunknak elmondták, hogy ügyvédjük sms-ben jelezte: a hatályos jogszabályok alapján az ügyész nem tilthatja meg, hogy felvegyék.

A tizedik tárgyalási napon felolvasták a vádbeszédet, ami több órán át tartott. Kiss Veronika ügyész hangsúlyozta, hogy a pernek nem tárgya a tervezett otthon szülés, a bíróság által eldöntendő kérdés az, hogy a vádlottak elkövettek-e foglalkozási szabályszegéseket.

A ügyész jelezte, nem gondatlanságból elkövetett emberölés, hanem foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt kér fogházbüntetést a fővádlottra. Az ítélethirdetés várhatóan március 24-én lesz.

A januárban ismertetett elmeszakértői vélemény szerint Geréb Ágnes nem szenved semmilyen elmebetegségben. Nincs olyan pszichés rendellenessége sem, amely rendkívüli helyzetekben akadályozná, hogy képességeinek, szakmai tudásának megfelelően járjon el.