Megállapodott az unió a kormánnyal a médiatörvényről

Index, MTI
2011.02.16. 12:50 Módosítva: 2011.02.16. 15:23
Az új törvényszöveg alapján nem kell regisztrálni a blogokat, és nem lehet bírságolni a külföldön bejegyzett médiacégeket. Orbán Viktor hétfői parlamenti beszédében még azt mondta, hogy a kormány a médiatörvény kapcsán visszaverte az elvtelen támadásokat, és egyetlen országközösség sem szólhat bele a magyar ügyekbe, most mégis megállapodtak az Európai Bizottsággal, hogy miben kell változtatni a törvényen. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint azonban a mostani megállapodás nem jelent presztízsveszteséget a kormánynak, hiszen a törvényalkotói szándék ugyanaz maradt, legfeljebb pontosító rendelkezéseket kellet hozni.

Megállapodott Magyarország és az Európai Bizottság a magyar médiatörvény módosításában - jelentette be szerdán Brüsszelben Jonathan Todd, a médiaügyekben eljáró Neelie Kroes EU-biztos szóvivője. Mint közölte, a magyar kormányzat az uniós végrehajtó testület által felvetett mind a négy kérdésben Brüsszel számára megfelelő módon fogja megváltoztatni a törvényt - Todd tudomása szerint két héten belül.

E kérdések közül háromról korábban is többször volt szó nyilvánosan: az egyik a törvény érvényének a külföldi médiavállalkozásokra való kiterjesztése, a másik a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének túl széles körre történő előírása, a harmadik pedig a túl szigorú regisztrációs kötelezettség. A negyedik kérdés - mondta a szóvivő - a törvény tanulmányozása közben később merült fel. Ez az egyének, illetve a többség és a kisebbség "megsértésének" tilalma, amit a gyűlöletkeltés vagy diszkriminációra felszólítás tilalmára változtatnak.

Már átírási javaslattal érkeztek

Ugyan a magyar kormány titkolta, de a Frankfurter Algemeine Zeitung betekintést nyert abba a levélbe, amelyben a magyar kormány válaszolt az Európai Bizottság felkérésére a médiatörvény módosításáról.

A FAZ birtokába jutott új tervezetről írt hétfői cikk teljesen összhangban van az EU-biztos szóvivője által ma mondottakkal. A cikk szerint ugyanis törölnék a külföldi média pénzbírsággal történő büntetését a törvény megsértése esetén. Információink szerint ugyanakkor a külföldön bejegyzett médiaszolgáltatók műsorait súlyos törvénysértés esetén Magyarországon fel lehet majd függeszteni a közvetítő szolgáltatók (például a kábelszolgáltatók) felszólításával. A "kiegyensúlyozott tájékoztatás" elvárása nem vonatkozna a lekérhető médiaszolgáltatásokra, a blogokat is beleértve. Ezeknek a regisztrációját sem lehetne megtagadni elégtelen adatközlésre hivatkozva.

Az eredeti törvénynek megfelelően a jövőben tilos lenne a személyek, nemzetek vagy kisebbségek diszkriminációja, de kivették a szövegből a rájuk vonatkozó sértések tilalmát.

Külföldről minden más

A Kormány.hu-ra felkerült angol és magyar nyelvű anyagok alapján a  Frankfurter Algemeine Zeitung értesülései pontosak voltak. Kikerült a törvényből a nemzetek, személyek, kisebbségek vagy bármely többség megsértésének tilalmát, a kiegyensúlyozottság követelménye pedig nem vonatkozik a lekérhető médiaszolgáltatásokra, azaz a videóportálokra és blogokra sem, és a lekérhető médiaszolgáltatóknak ezentúl nem lesz köteleségük beszőámolni a közérdeklődésre számot tartó eseményekről sem.

Ráadásul csak "a médiatartalom-szolgáltatók összességének feladata a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás", ami így nem jelent semmit, csak egy célkitűzést: lehet pontatlan és lassú a HírTv vagy a Nepszava.hu és még gyorsnak sem kell lenniük, de az a cél, hogy az összes médiaszolgáltatás együttesen megfeleljen ennek az elvárásnak.

Változik a külföldön bejegyzett, de Magyarországra irányuló médiaszolgáltatást végző cégek felügyelete is, az NMHH Médiatanácsa ezentúl nem szabhat ki pénzbírságot. Egyetlen egy szankcióval élhet: a szolgáltatókat kötelezheti a továbbítás felfüggesztésére. Így tévéadót és akár egy internetes site-ot is be lehet tiltani, de a felfüggesztés csak a súlyos jogsértés fennállásáig, de legfeljebb 180 napig tarthat. Raádásul az új paragrafusok szerint csak a kiskorúak védelmére hozott szabályok súlyos és ismételt megsértése esetén lehet ilyen határozatot hozni, amit ráadásul csak a bíróság jogerős ítélete után kell végrehajtani.

A regisztrációra vonatkozó szabályok is módosultak, a módosítás megszavazása után csak olyan site-okat kell regisztrálni, amelyek "önálló, üzletszerűen, rendszeresen, nyereség elérése érdekében, gazdasági kockázatvállalás mellett" végzik tevékenységüket, vagyis biztos nem kell regisztrálni a munka mellett írt blogokat, még akkor is, ha a blog gazdájának bevétele származik az oldalból.

Az újságok regisztrációját pedig nagyban befolyásolja pedig, hogy az áruk szabad mozgásának elve alapján nem kell Magyarországon regisztrálni egy külföldi sajtóterméket ahhoz, hogy Magyarországon terjeszteni lehessen.

Velük nem törlik fel a padlót

A mostani megállapodás nem jelent presztízsveszteséget a kormánynak hiszen a törvényalkotói szándék ugyanaz maradt, legfeljebb pontosító rendelkezéseket kellett hozni, mondta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Mint hangsúlyozta: Magyarország ellen nem folyt vizsgálat a médiatörvény miatt, csak egy Brüsszellel folytatott beszélgetéssorozat végére tettek pontot a módosításokkal.

Kiemelte, hogy decemberben Orbán Viktor nem azt mondta, hogy eszük ágában sincs változtatni a törvényen, hanem azt, hogy eszük ágában sincs visszavonni a törvényt, és ez nem történt meg. Orbán Viktor azonban a Magyar Távírati Iroda híre alapján is a törvény módosításáról és nem visszavonásáról beszélt a HírTv Rájátszás című msorában tavaly december 23-án.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor arra is utalt decemberben, hogy ha Magyarországnak módosítania kell a médiatörvény egyes pontjait, akkor más országokét is meg kell változtatni, Kovács azt mondta: a mostani változtatások a magyar törvényszövegen nem olyan súlyúak, amelyek indokolnák ezt.

Az Európai Bizottság nyomására a módosítási javaslatokat a magyar kormány tette, ennek ellenére Orbán Viktor hétfőn még arról beszélt, hogy Magyarország nem fogad el utasításokat az EU-tól.

"A médiatörvény ürügyén támadást indítottak Magyarország ellen" – mondta hétfői parlamenti beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a kormány a támadást visszaverte, a támadók érveit nevetségessé tette, az utóbbi kitétellel tudósítónk szerint már akkor is nagy derültséget okozva a sajtószobában. Véleménye szerint a támadást indítókat a magyar nép megbüntette. "Velünk nem fogják feltörölni a padlót, mint ügyefogyott és szerencsétlen elődeinkkel tették" – mondta.

Ezután arról beszélt, hogy "Brüsszel nem Moszkva", azaz Magyarország nem fogad el utasításokat az EU központjától. Ellenben konzultációt folytatnak, immár összeurópai szinten is, rengeteg szervezettel.