2013-tól több szakra kötelező lesz az emelt szintű érettségi

2011.02.17. 09:07 Módosítva: 2011.02.17. 09:08

Várhatóan a héten kerül a kormány elő az a rendelettervezet, amely a felvételihez bizonyos szakokra már 2013-tól kötelezővé teszi az emelt szintű érettségit, írja a Magyar Nemzet. A rendelettervezet az orvosi karokra való bejutáshoz mindenképpen két emelt szintű érettségit ír elő. A leendő orvosoknak biológiából mindenképpen emelt szintű vizsgát kell tenniük, emellett választhatnak, hogy a másik vizsgát fizikából vagy kémiából teszik le.

A rendelettervezet több más szakon egy emelt szintű vizsgát ír elő. Magyar szakra magyarból, történelem szakra történelemből kell emelt  vizsgát tenni, a jogászok kilenc, a politológusok, szociológusok, kommunikáció szakosok 9-11 tárgy közül - köztük valamelyik idegen nyelvből - választhatják ki azt az egyet, amelyből emelt szintű vizsgát tesznek.

A természettudományos és műszaki képzésekre továbbra is be lehet jutni egyszerű érettségivel. Ezekre a képzésekre vélhetően azért nem határoztak meg magasabb követelményeket, mert ide eleve kevesebben jelentkeznek, s az ágazatban már komoly szakemberhiány mutatkozik.

A természettudományos tárgyak tanulásának ösztönzését szolgálja ugyanakkor az a rendelkezés, amely szerint 2012-től minden továbbtanuló felvételi pontjainak kiszámításánál legalább egy természettudományos tárgy eredményét figyelembe kell venni (akik nem tanultak természettudományos tárgyat két évig, két, egy-egy évig tanult tárgyból számítják össze a pontokat).

A rendelet hatályba lépése a most tizedik osztályosokat érinti. A kötelező emelt szintű vizsga annak nem lesz feltétel az egyetemi jelentkezéshez, aki 2005 előtt érettségizett és már van felsőfokú végzettsége. A számítások szerint a több emelt szintű érettségi megszervezése legalább 2 milliárd forintos pluszkiadást jelent majd

A kötelező emelt szintű vizsga 2013-as bevezetését Pokorni Zoltán és Pósán László szorgalmazta egy törvénymódosítással, amit tavaly fogadott el a parlament. Eszerint a kormány felhatalmazást kapott arra, hogy meghatározza, 2013-tól mely szakokra lesz kötelező az emelt szintű érettségi. A helyzet később változhat, a Hoffmann Rózsa nevéhez fűződő új felsőoktatási törvény koncepciója 2014-től minden alapszakra két emelt szintű vizsgát tenne kötelezővé.