Júniusra lesz kormánytisztviselői életpályaprogram

2011.02.17. 19:16

Június elsején lép életbe a kormánytisztviselői életpályaprogram, mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtöki, veszprémi sajtótájékoztatóján. Az első lépés az lesz, hogy új értékelési rendszert vezetnek be a minőségi munka hangsúlyossá tétele jegyében, tette hozzá. Navracsics szerint 2012 januárjától újabb olyan jogszabályok lépnek életbe, amelyek lehetővé teszik, hogy biztos előmenetellel, anyagi háttérrel és folyamatos továbbképzéssel a kormánytisztviselői kar felzárkózhasson az európai élvonalhoz.

A minőségbiztosítással és a szakmai színvonal emelésével igyekeznek a kormánytisztviselői életpálya és karrier legfontosabb elemévé a minőségi munkát tenni, mondta a politikus.

A sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a január elsején létrehozott megyei kormányhivatalok után a következő fázis 2013-tól a "járási színt" megjelenése lesz az államigazgatásban. Navracsics szerint 150-200 járás jöhet létre. Úgy gondolják, hogy az ügyfelek érdekében kisebb járásokat kell létrehozni azoknál, amelyek korábban léteztek. Példaként említette a miniszter, hogy egy sümegprágai lakosnak ne kelljen Székesfehérváron vagy Tatabányán intézni az ügyét.

Navracsics azt mondta: a közigazgatás megreformálásánál elsődleges elv volt a politikai és a szakmai munka éles különválasztása. Szerinte az
az Orbán-kormány hivatalba lépése utáni hat hónap alatt 424 embernek mondtak fel a kormányzati szerveknél, ezzel szemben - állította - a Gyurcsány-kormány alatt ez a szám meghaladta a tízezret.