Országos vizsgálat indul a cukorbeteg gyerekekről

2011.02.17. 20:00

Hivatalból országos vizsgálatot indít Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa, miután kiderült egy cukorbeteg veszprémi kisfiúról, hogy óvodája nem vállalja napközbeni vércukorszint-mérését és inzulinadagolását. A vizsgálat célja az ombudsman szerint, hogy a jogalkotási és jogalkalmazási hiányosságok feltárása nyomán a szülők, a gyerekek és a pedagógusok is segítséget kapjanak, és a cukorbeteg gyerekek óvodába, iskolába járhassanak.

A veszprémi kisfiú esetéről a sajtóból értesült az ombudsman. Az óvoda fenntartójának képviselője szerint azért nem vállalják a cukorbeteg kisfiú ellátását, mert az túl nagy felelősséget róna rájuk. A szülők egyelőre nem tudják, hogyan oldják meg a helyzetet, idézi fel az ombudsman közleménye.

Aáry-Tamás Lajos szerint Magyarországon egyre több kisgyerek kerül hasonló helyzetbe, ugyanis egyre többeknél állapítják meg már egészen kis korban a cukorbetegséget. Az egyik, cukorbeteg gyerekekkel foglalkozó alapítvány elnöke szerint évente több száz gyereket zárnak ki az óvodák cukorbetegség miatt.

Aáry-Tamás Lajos a vonatkozó hazai jogszabályi környezet mellett az európai uniós, valamint a nemzetközi gyakorlatot, megoldási módokat is fel kívánja térképezni. A felmérésben - mint írta - számít a diabétesszel foglalkozó szakemberek segítségére is.