Szájer: Álszent a rendőrség indoklása

2011.02.17. 12:28 Módosítva: 2011.02.17. 12:28
Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő álszentnek tartja a rendőrség melegfelvonulással kapcsolatos döntésének indoklását, amely szerint a rendezvény zavarná a közlekedést Magyarország európai uniós elnöksége idején.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságnak a június közepére tervezett budapesti melegfelvonulás kapcsán kedden közzétett határozatában az olvasható, hogy a rendőrség szerint nemcsak a rendezvények megvalósíthatóságát kell biztosítani, hanem a rendezvényen részt nem vevők jogait is. A rendőrség hangsúlyozta, hogy nem betiltotta a felvonulást; annak megtartását azért nem engedélyezik, mert a szervezők által módosított útvonal ellehetetlenítené a térség közlekedését.

Szájer József strasbourgi keltezésű blogbejegyzésében azt írta: "A rendőrség nem engedélyezte, hogy a hónapok múlva esedékes melegfelvonulás korábban már jóváhagyott útvonalát meghosszabbítsák a Parlamentig. Bravó! Sikerült újabb öngólt lőni. Az indok még jobb, illetve álszentebb: zavarná a közlekedést Magyarország uniós elnöksége idején. Az európai sajtó - lassan már általunk, magyarok által is megszokott pontosságával és korrektségével - az eseményt már úgy tálalta, mint a tüntetés betiltását".

Tálcán kínáljuk a folytatást

A fideszes EP-képviselő szerint ez most "pont jókor jön ahhoz, hogy még lélegzetvételnyi szünetet se kapjunk arra, hogy csökkenjen a Magyarországgal szembeni balliberális támadás az ellenünk elfogult sajtóban". Pillanatokon belül lezárul a médiavita, kell valami új gyúanyag, és "mi tálcán kínáljuk fel a folytatást" - teszi hozzá.

A politikus úgy látja, ha a rendőrség arra hivatkozott volna, hogy ilyen hosszú útvonalon az előző évek tapasztalata alapján nem tudja garantálni a menet biztonságát, "az legalább közelített volna a valósághoz", hiszen a gyülekezési jog feltételeit az államnak garantálnia kell, és ez valóban nem mindig sikerült az elmúlt években.

A melegfelvonulás főszervezője, a Szivárvány Misszió Alapítvány hétfőn arra szólította fel Budapest rendőrfőkapitányát, hogy vegye tudomásul a tüntetés ismételt bejelentését, és tartózkodjon a gyülekezési törvény önkényes értelmezésétől.