A Synergon teljesen befejezné a tűzoltók riasztórendszerét

2011.02.18. 17:16
A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szabadulni akar az új, már majdnem kész riasztási rendszerétől. A budapesti parancsok csütörtökön jelentette be, hogy a tapasztalt hibák miatt fel akarják bontani a 180 milliós szerződést a Synergon Rendszerintegrátor Kft.-vel. A Synergon anyavállalatának vezérigazgatója elismerte, hogy a feladat mind a megrendelő, mind a szállító számára nagyobb kihívást jelentett, mint gondolták, ezért csúsztak a munkával, szerinte azonban ésszerűbb lenne befejezni az éles próbára alkalmas rendszert, mint megint nulláról kezdeni a beruházást.

A tűzoltóság új erőgazdálkodási és információs-riasztási rendszere a jelenleg használtnál lényegesen összetettebb, a fejlesztése pedig mind a szállítói, mind a megrendelői oldalt komoly szervezési és szakmai feladatok elé állította – mondta az Indexnek a Synergon vezérigazgatója. Litauszki Róbert azt követően nyilatkozott a tűzoltók által megrendelt rendszerről, hogy Varga Ferenc fővárosi tűzoltóparancsnok csütörtökön bejelentette, elállnak a beszerzéstől.

Litauszki Róbert szerint ugyanakkor a közös érdek az lenne, hogy a tesztelésre kész rendszer átvétele megkezdődjön.

A vezérigazgató szerint a 180 milliós projekt a korábbi csúszások ellenére januárra éles tesztelésre alkalmassá vált. A Synergon Rendszerintegrátor Kft. és cseh alvállalkozója kijavította a korábban tapasztalt hibákat, megtalálta az előző próbákon történt lefagyások okát.

Litauszki Róbert szerint az utóbbi hetekben többször is próbáltak kapcsolatba lépni a tűzoltókkal a teszteléssel, valamint a korábban jelzett pótlólagos igényekkel és a térítésmentesen biztosítandó kiegészítő oktatásokkal kapcsolatban, de nem kaptak visszajelzést. Ezért arról sincs információja, milyen hibákra hivatkozott a tűzoltóparancsnok.

A Synergon 2009-ben több mint 180 millió forintért, közbeszerzési eljáráson nyerte el a megbízást. Az ő ajánlatuk volt a legdrágább, de műszakilag az passzolt leginkább a kiírás feltételeihez. Az új rendszer, sok más előnye mellett számon tartja, és folyamatosan monitorozza a tűzoltóság erőforrásait, és egy-egy riasztásnál automatikusan kijelöli, honnan, milyen és mekkora technikával, eszközzel kell kivonulniuk a tűzoltóknak.