Drágább lett a megfaragott önkormányzat

2011.02.18. 13:24
Tizennyolcról tizenkettőre csökkent a siklósi képviselő-testület létszáma a 2010-es önkormányzati választás után. Az Orbán-kormány takarékossági célú intézkedése azonban nem mérsékelte, hanem 5 millióval növelte a testület személyi kiadásait.

Siklós fideszes többségű képviselő-testülete az elmúlt 21 év legdrágább önkormányzata a város számára – állítja a párt egyik korábbi tagja. Szalai Ottó szerint az utolsó önkormányzati választás jelentősen apasztotta ugyan a képviselők számát, a spórolásból azonban hamar plusz költség lett.

Az önkormányzatba a Siklósért Megalkuvás Nélkül Egyesület delegáltjaként listán bejutott Szalai szerint a költekezés ott kezdődött, amikor az alakuló ülésen – mielőtt bármit is tettek volna a városért – megemelték a fizetésüket, és két alpolgármestert választottak. A polgármesternek is rögtön fizetésemelést adtak.

Szalai szerint az előző testület, amely a polgármesterrel és helyettesével együtt 18 főből állt, a munkáltatói járulékok nélkül összesen 18,7 millió forintjába került a városnak, a mostanira viszont, amely tíz képviselőből, a polgármesterből, egy külsős és egy testületi tag alpolgármesterből áll, 23,8 millió megy el a kasszából évente. Erre még szintén fizetni kell a járulékokat. Szalai adatai szerint 2006–2010 között egy képviselő 40-45 ezer forintot keresett, ez most 60-65 ezerre nőtt. A bizottsági elnökök 50 helyett 80 ezret keresnek, a polgármester 600 ezres tiszteletdíja és költségtérítése kismértékben, az alpolgármesteré viszont jelentősen emelkedett, és ez a költség meg is duplázódott.

A képviselő azt mondja, a város adósságállománya egy jelentős fürdőberuházás miatt a 2010. december 31-ei állapot szerint 4,2 milliárd forint volt, ezért a plusz milliók súlyos terhet rónak a 10 ezres kisváros lakosságára.

Szalai Ottó számításira Marenics János, a város független polgármestere csak a cikk megjelenése után tudott reagálni. A városvezető szerint harmadik ciklusára mindössze 18 ezer forintos béremeléssel tisztelte meg az önkormányzat. Szerinte a közgyűlés eredményesen dolgozott, ezért nem sok az 5 milliós kiadásnövekedés. A polgármester ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Szalai Ottó az előző ciklusban a Baranya Megyei Önkormányzatnak is tagja volt, és akkor "még fideszesként szemrebbenés nélkül felvette a 170 ezres fizetést".

A közgyűlés egyébként múlt csütörtökön fogadta el a város idei költségvetését, amely a polgármester akkori nyilatkozatai szerint büszkén vállalhatóra sikerült. Marenics János szerint a főösszeg mintegy 5,2 milliárd forint, a költségvetési hiány pedig 180 millió forint lesz. A súlyos terhet jelentő fürdőt megpróbálja értékesíteni az önkormányzat.

Szalai Ottó tavaly januárig a Fidesz városi elnöke volt. A párt az országgyűlési választások előtti hónapokban feloszlatta a siklósi szervezetet, mert a helyiek a régi országgyűlési képviselő Kékkői Zoltán jelölése mellett kardoskodtak, az országos központ viszont Tiffán Zsolt villányi borász indítását határozta el.