A börtönfenyegetésből is előnyt kovácsolhat

2011.02.18. 00:46
Gyurcsány Ferenc már rég nem miniszterelnök és nem pártelnök, mégis elérte, hogy az MSZP bojkottálja az alkotmányozást. A levegő azonban fogy a visszatérését egyfolytában lebegtető politikus körül a pártban, Orbán Viktornak még mindig miatta viszket a tenyere. Gyurcsány ma évet értékel.

Pénteken a hagyományok szerint ismét évértékelőt tart Gyurcsány Ferenc. A Corinthia Grand Hotel Royal konferenciatermében elhangzó beszédnek nem csupán az lesz a feladata, hogy összefoglalja, mit gondol most a volt miniszterelnök az ország, a demokraták és a baloldaliak helyzetéről, hanem az is, hogy megmutassa a párton belüli konkurenciának, hány embert képes mobilizálni a rendezvénye.

Ez lehet a magyarázat arra, hogy a pénteki eseményt némi plusz felhajtással két helyszínen rendezik. A VIP vendégek a luxushotelben, a gyurcsányista törzsgárda tagjai pedig kivetítőn, a párt Jókai utcai központjában nézhetik, milyen irányt tűz ki maga és követői elé a volt kormányfő.

A szétküldött levelek szerint a fő csapásirány az utóbbi hetek sikertémája, az alkotmányozás lehet.

A Gyurcsány által létrehozott Demokratikus Koalíció platform elnöksége januárban tartott hosszabb tanácskozást, ahol a kormány elvi ellenzékeként definiálta magát. A tanácskozás eredményéről az MSZP elnökének is küldtek összefoglalót. Gyurcsányék ebben azt fogalmazták meg, hogy nem értenek egyet „az alkotmányozási folyamattal és az alkotmánykoncepció lényegével”, „a szabadságkorlátozó kormányzati törekvésekkel, az autoriter kormányzással”. Felszólították a pártot is, hogy bojkottálja az alkotmányozási munkát.

Hiába nem visel semmilyen komolyabb pozíciót Gyurcsány, a biztatás olyan jól sikerült, hogy a korábban hezitáló frakciótöbbség is megkeményítette magát az ügyben.

Attila és Ferenc

2010 a bukás éve volt az MSZP számára, olyan év, amikor a párt kiesett a hatalomból, tagjai tömegesen vesztették el az állami, önkormányzati posztokat, és a holdudvar is gyorsuló ütemben zsugorodott. Mindeközben a pártelnöki és frakcióvezetői posztot betöltő Mesterházy Attila és a volt kormányfő között végig vetélkedés zajlott.

A választások óta eltelt tíz hónap nem javított a helyzeten. A közvélemény-kutatók szerint az MSZP nem tudott profitálni a kormány eddigi botrányaiból. A vidéki szervezetek alig működtek, a pesti belvárosban vásárolt székház többnyire kongott az ürességtől. A Fidesz-kommunikáció ugyan azt sulykolta, hogy a szocialisták szervezték a médiatörvény negatív sajtóját Nyugat-Európában, az MSZP-sek azonban tisztában vannak vele, hogy ha a külföldi újságok karácsonykor nem kapják fel a témát, a párt semmit sem tudott volna elérni a kétharmados kormánytöbbséggel szemben.

Szervezetépítésnek ebben a reménytelen helyzetben nem sok nyoma volt. Az Index információi szerint új csoportok szervezésének csak Gyurcsány Ferenc platformja, a Demokratikus Koalíció állt neki. A volt miniszterelnök az elmúlt hónapokban is járta az országot, hogy a DK-nak mind a 176 egyéni választókerületben legyen stabil embere. A platform vezetése Varjú László szervezésében Budapesten és több vidéki városban, többek között Miskolcon, Zalaegerszegen, Nyíregyházán, Szolnokon, Egerben, Pécsen tartott közönségtalálkozót.

A dinamikus építkezés egyik mozgatórugója az, hogy a két rivális számára egyre sürgetőbb döntésre vinni, ki lesz a főnök az MSZP-ben. Vélhetőleg ezért szorgalmazza Gyurcsány azt is, hogy ősszel kongresszuson alakítsák újjá a pártelnökséget. Az élénk szervezőmunkával lehet megfelelő szavazati hátteret biztosítani a fontos vezetőségi helyek megszerzéséhez. Az MSZP szervezeti kereteit ugyanis senki sem szeretné önként elhagyni, mert mindkét oldal tisztában van vele, hogy egy új politikai párt létrehozása drága, és az eredmény sem garantált.

Az utóbbi hónapokban főként a Mesterházyt támogató Puch László pártigazgatóval éleződött ki Gyurcsány viszonya. Puch a héten a Figyelőnek adott interjúban nyíltan fogalmazott: távozásra szólította fel a volt miniszterelnököt, ha nem áll be a sorba. „El kell dőljön, milyen pártot akar a többség. Szerintem a balközép státus hívei lesznek többen, és ebben az esetben Gyurcsánynak döntenie kell: alkalmazkodik vagy kilép” – üzente a néhány nappal az évértékelő előtt megjelent cikkben a pártpénztárnok.

Gyurcsány hívei erős produkciót várnak az évértékelőn. Az exminiszterelnök és környezete tisztában van azzal, hogy a párt az eddigi teljesítményével nem tud labdába rúgni a Fidesszel szemben, a zsugorodó tortán pedig már nem sokáig lehet osztozni. Gyurcsány számára az is sürgető lehet, hogy a Fidesz még mindig első számú célpontként tartja számon. Orbán Viktor miniszterelnök saját évértékelőjében egyértelműen rá célozva sürgette meg Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos munkáját, mert az elszámoltatást követelőknek „viszket a tenyerük”.

Gyurcsány valószínűleg ezt sem hagyja szó nélkül, hiszen a baloldal legfontosabb összetartó erejének ő most is az Orbán-ellenességet és az üldözöttséget tekinti. Ebből a szempontból a számára többször kilátásba helyezett büntetőeljárás még jól is jöhet.