Titkosszolgálati módszerekkel figyelhetik a köztisztviselőket

2011.02.21. 21:08
Titkosszolgálati eszközökkel gyűjthetnek adatokat a köztisztviselőkről. Ha nem járulnak hozzá, hogy megfigyeljék őket, akkor automatikusan elvesztik az állásukat, értesült az RTL híradója. Az ügyben az ombudsmani hivatal is vizsgálódik.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dolgozóinak hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy akár titkosszolgálati módszerekkel is adatokat gyűjtsenek róluk. Ha nem járulnak hozzá, elveszítik a munkájukat, hangzott el az RTL hétfő esti híradójában.

"A fennálló kormánytisztviselői jogviszony megszűnik" - ez van a nyilatkozathoz csatolt levélben. A NAV egy tavalyi törvénymódosításra hivatkozik.

A megfigyelésről előre nem, annak eredményéről azonban három napon belül értesítik a dolgozót. A törvény indoklása szerint az a cél, hogy kiderüljön: a köztisztviselő eleget tesz-e a hivatali kötelezettségeinek.

"A vizsgálatot végzők külön provokálhatják a kollégáinkat, ami az adóhivatalban kényes körbe vezet, hiszen nemcsak arról van szó, hogy megpróbálják megkenni a revizorokat, hanem telefonon keresztül is beugrathatják őket" – mondta Michalkó Péter, az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Ennek ellenére a szakszervezet azt tanácsolja a munkavállalóknak, írják alá a nyilatkozatot, különben azonnal elveszítik állásukat.

A NAV-nál senki sem nyilatkozott, az ombudsmani hivatal is vizsgálódik az ügyben.