Az ügyész börtönbe zárná a nemzetvédelmi egyetem volt rektorát

2011.02.22. 14:31 Módosítva: 2011.02.22. 15:22
Hivatali befolyással üzérkedés miatt letöltendő szabadságvesztést indítványozott az ügyész a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem volt rektorával szemben a Fővárosi Bíróságon.

Az egy éve elfogott rektor az ügyészség szerint két vádlott-társa közreműködésével a DHL Magyarországnál próbált jogtalan előnyt kicsikarni oly módon, hogy valótlanul azt állította: a cég egyes munkatársai ellen drog- és fegyverkereskedelem miatt titkos nyomozás folyik, de ő az eljárást a cég számára kedvezően tudja befolyásolni.

A bűncselekményben a Fővárosi Főügyészség szerint közreműködött még a DHL egyik ügyvezető igazgatója is, akinek az volt a fő feladata, hogy figyelemmel kísérje a társaságnál a zsarolók követeléseinek teljesítését.

A kitalált történet szerint a rektor kapcsolatain keresztül tudomást szerzett róla, hogy a DHL alkalmazottai céges lehetőségeiket kihasználva fegyverekkel és kábítószerrel kereskednek.

A volt egyetemi vezető erről először e-mailben, majd az egyetemen személyesen is tájékoztatta Ziya Hakan Atillát, a DHL Kelet-Európai Régió részlegének területi igazgatóját, később pedig egy fővárosi szállodában Darren William Blackwellt, a cég biztonsági vezetőjét, illetve Robert Olaf Larsont, a DHL legfőbb biztonsági vezetőjét is.

A vádirat szerint Szabó a találkozókra egy mini-DVD-t is magával vitt, amelyet már elítélt tettestársa, Cs. István szerzett be. A filmen egy előre megrendezett jelenet volt látható, ahol a "már folyamatban lévő titkos nyomozás keretében tartanak titkosszolgálati tisztek megbeszélést".

A volt rektor a megbeszélés lejátszása után a magyar titkosszolgálati szervekkel ápolt, közelebbről nem részletezett hivatali kapcsolatára hivatkozva felajánlotta: elintézi, hogy kimaradjon a DHL neve az ügyben kirobbanni készülő médiabotrányból.

Ezért cserébe azt kérte, hogy a DHL bontson szerződést már meglévő biztonsági cégével, és helyette a tettestársa, Cs. István ismeretségi körébe tartozó, pápai székhelyű őrző-védő kft.-vel szerződjön.

"Ez az ügy több, mint kedvezőtlen volt az országnak, rontotta presztízsét" - emelte ki az ügyész a súlyosító körülményeket sorolva.

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket. A védőbeszédek csütörtökön hangzanak el, az elsőfokú ítélet kihirdetése egy hónap múlva várható a Fővárosi Bíróságon.