Feljelentéseket javasol a csepeli lakásmutyi-bizottság

2011.02.22. 17:10

Büntetőfeljelentést javasolt több témakörben is a csepeli lakásbotránnyal és más feltételezett visszaélésekkel foglalkozó kerületi bizottság, olvasható a csepeli önkormányzat honlapján. A bizottság, amely négy igen szavazat és egy tartózkodás mellett fogadta el a döntést, tavaly szeptemberben állt fel a Fidesz-KDNP javaslatára, és az új fideszes polgármester, Németh Szilárd megválasztása után kezdte meg munkáját októberben.

A vizsgálódás előzménye az volt, hogy tavaly tavasszal kiderült: Császár Mihály egykori kerületi rendőrkapitány 3 millió forintért jutott egy előzőleg felújított önkormányzati szociális lakás tulajdonjogához. Ebben az ügyben már áprilisban megtették a feljelentést csepeli fideszesek ismeretlen tettes ellen csalás, hűtlen kezelés, közokirat-hamisítás és közokirattal visszaélés gyanújával a csillagtelepi lakás bérleti-és tulajdonjogviszonyának megváltoztatása miatt.

Később a helyi Fidesz más, hasonló gyanús lakásügyekről is értesült, és a bizottság februárig tartó munkája során további gyanúsnak talált ügyekről szereztek tudomást a bizottság tagjai.

A bizottság által elfogadott dokumentum feljelentést javasol csepeli önkormányzati lakások felújítási munkái miatt is. Gyanújuk szerint nem csak sok millió forintos túlszámlázás történt, de le is számláztak és ki is fizettek el sem végzett munkákat, áll az önkormányzat honlapján közzétett ismertetésben.

Feljelentést javasolnak a bizottság tagjai közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatban is. Szerintük előfordult, hogy egy MSZP-közeli cég úgy nyert meg közbeszerzést, hogy el sem indult azon. A képviselők ezen kívül egy illetékfizetési és apportálási ügyben, egy általuk jogtalannak tartott gépjármű-használati ügyben és egy feltételezett bélyegzőhamisítási ügyben is tettek javaslatot feljelentésekre.

A bizottság döntése értelmében belső vizsgálat indulhat annak kiderítésére is, hogyan kaphatott Kál Károly SZDSZ-es önkormányzati képviselő és frakcióvezető cége 208 millió forint értékben önkormányzati megbízásokat.