Ida
6 °C
9 °C

Két hónapnyi adósságot halmozhatnának fel a kórházak

2011.02.23. 09:10

Állásával játszik az a főigazgató, aki engedi, hogy 60 napnál régebbi tartozást halmozzon fel a kórháza – írja a Népszabadság.

A fővárosi önkormányzat csütörtökön napirendre kerülő   költségvetési tervezetében szereplő   javaslat szerint ugyanis a tartósan eladósodott kategóriába sorolt intézményeket a megszüntetés, illetve más költségvetési szervbe történő integrálás veszélye fenyegeti. Ez utóbbi a lap szerint meglehetősen furcsa elképzelés, hiszen egy kórházat, még ha eladósodott is, körülményes megszüntetni.

A lap szerint lehetséges, hogy a fővárosi egészségügyi intézmények államosítását készítik elő íly módon. Tarlós István főpolgármester legutóbb február elején beszélt arról, hogy mind a 12 fővárosi kórházat állami gondozásba adná. Ezt azonban előbb a fővárosi közgyűlésnek is jóvá kell hagynia, de ezidáig ilyen javaslat nem került a közgyűlés elé.

Hatvan napnál régebbi adóssága elvben a Stomatológiai Intézetnek, a Károlyi-, a Heim Pál-, és a Péterfy Sándor utcai kórháznak van. A gyakorlatban azonban ennél jóval több intézmény lehet érintett, sok kórház ugyanis papíron adósságmentes, de csak azért, mert számláik rendezését 100–200 nappal elhalasztották.

A Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatósága a javaslattal kapcsolatban azt mondta: a főpolgármesteri hivatal a kormányzati döntéstől függően tervez átalakításokat az egészségügyi ellátórendszerében.