Tanúskodott Göncz Kinga a moszkvai ingatlanügyben

2011.02.23. 12:07

Tanúként hallgatja meg Göncz Kinga volt Külügyminisztert a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán délelőtt, a moszkvai kereskedelmi képviselet eladásának ügyében - erősítette meg Fazekas Géza, a központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. Fazekas hozzátette: a tanúkihallgatás tényét megerősíti, de az ügyészség az ott elhangzottakat nem közli és semmilyen formában nem kommentálja.

Mint korábban megírtuk, a Központi Nyomozó Főügyészség szerint csaknem hétmilliárd forintos vagyoni hátrányt okoztak az államnak a moszkvai kereskedelmi központ eladásával az ügyben februárban őrizetbe vett gyanúsítottak.

Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő korábbi vezérigazgatóját különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével gyanúsítják. Fekszi Márta korábbi külügyi államtitkárt és Székely Árpád volt moszkvai magyar nagykövetet pedig ugyanebben az ügyben bűnsegédként fogták gyanúba.

A nyomozás egyébként már 2009. november 30-a óta tart a moszkvai kereskedelmi képviselet 2008-as értékesítésével összefüggésben.

A gyanúsítás lényege, hogy a volt moszkvai nagykövet eladta az orosz fővárosban lévő, de a Magyar Állam tulajdonában lévő épületet. Később Fekszi Márta és Tátrai Miklós segítségével pályázatot írtak ki, hogy lepapírozzák az ügyet.

A valódi eladás és a pályázaton történt értékesítés között hónapok teltek el, az ügyészség szerint már ezzel majdnem 800 milliós veszteséget okoztak, ráadásul az épületet a hivatalos forgalmi értékénél jóval olcsóbban adták el, amivel újabb, körülbelül 6,5 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az államnak. A gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek.