Ha figyelnek az anyára, nem veri agyon gyerekét

2011.02.24. 15:48
Múlt héten egy budapesti anya halálra verte egyhetes csecsemőjét. A nő előzetes letartóztatásban van, elmeállapotát vizsgálják. Ha volt is valamilyen komoly pszichés gondja, nem biztos, hogy a terhesgondozáson és a szülés utáni ellenőrzéseken kiderült, ezek ugyanis elsősorban a fizikai állapotra koncentrálnak. Pedig a gyermekágyi pszichózis szakemberek bevonásával jól kezelhető, a figyelem a kisbaba életét is megmenthette volna.

Múlt héten egyhetes halott csecsemőhöz érkeztek a mentők egy budapesti lakásba. A kisbabát súlyos sérülései miatt már nem sikerült újraéleszteni. Három nappal később a rendőrség őrizetbe vette az anyát, akit emberöléssel gyanúsítanak. Az orvosszakértő szerint halálra verte újszülött gyerekét. Kedden az ügyészség indítványozta, majd a Budai Központi Kerületi Bíróság még aznap elrendelte a 32 éves csecsemőgyilkos anya előzetes letartóztatását, a nőt az Igazságügyi Elmegyógyító és Megfigyelő Intézetbe (IMEI) szállították. Az ügyészségi indoklás szerint az előzetes letartóztatásra az anya elmeállapota miatt volt szükség, a Bors pedig azt írja, a nő már hónapokkal korábban szorongott a gyermekvállalás miatt.

Nem kötelező a gondozás

A vizsgálat még folyik, így nem lehet tudni pontosan, a nőnek milyen pszichés baja volt, vagy szenvedett-e például szülés utáni depresszióban, esetleg az annál is súlyosabb gyermekágyi pszichózisban.

A szülés utáni lehangoltság, szomorúság, elhagyatottság-érzés, szorongás igen gyakori a szülés utáni napokban. Ez azonban még nem gyermekágyi depresszió, az ugyanis sokkal komolyabb hangulatváltozást jelent és akár hetekig, hónapokig is tarthat, és a szülést követő egy évben jelentkezhet. Főként az anyákat érinti, de az apáknál is előfordulhat, a kiterjedésére vonatkozó kutatási adatok meglehetősen eltérőek, feltehetően az anyák 5-25 százalékát érinti.

Súlyosabb, de nagyon ritka formája a gyermekágyi pszichózis, amely pszichotikus magatartással jár. Ilyenkor a depresszióhoz öngyilkossági vagy másra irányuló erőszakos gondolatok, hallucinációk társulhatnak, a gyermekágyi pszichózisban az anya a gyermekének is képes ártani. A gyermekágyi depressziónál nélkülözhetetlen a szakszerű segítség: általában pszichoterápia és gyógyszeres kezelés is szükséges. A depressziónál súlyosabb, gyermekágyi pszichózis kórházi kezelést is igényel, ekkor antipszichotikumokat és antidepresszánsokat alkalmaznak. A betegség hatékonyan, pár hét alatt kezelhető.

Egy biztos: ha volt ilyen gondja a csecsemőgyilkos anyának, az a terhesgondozáson és a védőnői konzultációkon sem biztos, hogy kiderülhetett. Pedig Magyarországon több európai országhoz képest aktívabb a terhesgondozás: a várandós nők meglehetősen sok szakemberrel (szülész-nőgyógyásszal, háziorvossal, védőnővel, esetleg szülésznővel, fogorvossal is) találkoznak a szűrővizsgálatokon és konzultációkon a kilenc hónap alatt. Ezekre az ellenőrzésekre azonban az anya nem kötelezhető.

Ha nem jár rendesen terhesgondozásra, akkor maximum nem kapja meg az állami juttatásokat, például az egyszeri anyasági támogatást (jelenleg 64 125 forintot). Ennek feltétele, hogy az anya legalább négyszer megjelenjen az ellenőrzéseken. Egyéb szankció nincs. A védőnői konzultációkat is visszautasíthatja, ez esetben a területi védőnőnek jelentenie kell a gyerekorvos és a gyermekjóléti szolgálatnak az elutasítást, de egyéb eljárási lehetősége nincsen.

A figyelem a fizikai állapotra korlátozódik

A terhesgondozás és a szülés közbeni, utáni orvosi szűrések elsősorban a terhes anya és születendő gyermeke fizikai felügyeletével kapcsolatosak, a lelki gondozásra, ellenőrzésre nem fordít figyelmet a magyar rendszer. Az összes szakember közül a védőnő foglalkozik legtöbbet az anya lelkével, a terhesség alatt néhány havonkénti személyes találkozókon megejtett beszélgetéseken. A védőnők feladata, hogy segítséget nyújtsanak a terhesség alatt a helyes életmód kialakításához, beszélgessenek a kismamával a gyermek fogadására való felkészülésről, a szülésről, valamint figyelemmel kísérjék a gyermek fejlődését, tanácsot adjanak az életkornak megfelelő gondozásáról, táplálásról, nevelési elvekről, a gyermek személyiségfejlődéséről.

Ezen kívül a gyermekvédelmi törvény értelmében a háziorvosnak és a védőnőnek is feladata a gyerekbántalmazás kockázatának felismerése és jelentése. A Védőnői Szakfelügyeleti Iránymutatás című ÁNTSZ-dokumentum szerint „a védőnő a gyermekvédelmi rendszerhez kapcsolódóan is ellát feladatokat. Köteles veszélyeztetettség észlelése esetén jelzéssel élni a gyermekjóléti szolgáltatónál és hatósági eljárást kezdeményezni a gyermek bántalmazása, illetve súlyos elhanyagolása vagy egyéb más, súlyos veszélyeztető ok fennállása esetén.”

Járt védőnő az anyánál?

Az összetett feladatok miatt a védőnő kötelessége, hogy ha már hazamentek a kórházból, 48 órán belül felkeresse otthonában az anyát és az újszülött gyermeket "munkaszüneti nap esetén a következő munkanapon). Tehát a 17. kerületben agyonvert egyhetes csecsemőnél hivatalból járnia kellett a körzeti védőnőnek.

Kérdés, tudott-e arról, hogy a gyerek megszületett. Odor Andrea, országos vezető védőnő az Indexnek azt mondta: ötszáz olyan anyáról tudnak az országban, aki lemond a védőnői szolgáltatásról. A mostani, budapesti esetben még folyik a vizsgálat, így erről a konkrét esetről a fővédőnő nem nyilatkozott. Azt elmondta, előfordulhat olyan eset, hogy egy anya nem szól a területi védőnőnek arról, hogy megszületett a gyereke, illetve a kórház sem értesíti a védőnőt. A körzeti védőnői szolgálatot is megkerestük, ahol szintén tudnak az esetről, de a vizsgálatra hivatkozva nem nyilatkoznak.

Ráadásul a védőnői hálózat az egyik legleterheltebb az egészségügyi szolgáltatók közül: az ÁNTSZ Országos Alapellátási Intézetének 2009. szeptemberi adatai szerint egy betöltött területi védőnői állásra átlag háromszáz ellátandó jut. „Ez nem teszi lehetővé a területi védőnői ellátáshoz való megfelelő hozzáférést és a megfelelő színvonalú ellátást. A jogszabály védőnőnként a nyolcórás munkarendben huszonöt főt engedélyez. Ezeregyszáz olyan védőnőkörzet van, amelyben a jogszabályt kisebb-nagyobb mértékben meghaladó létszámot lát el a védőnő mindenféle külön juttatás nélkül, és ezeket a körzeteket az ÁNTSZ sem tudta rendeztetni. Ennek következménye a védőnő igen nagyfokú leterheltsége, amely óhatatlanul figyelmetlenséghez vezethet, remélhetően nem súlyos mulasztáshoz, amely esetleg a gondozott egészségét is veszélyezteti” – nyilatkozták az Indexnek korábban egy gyermekbántalmazási esettel kapcsolatban ÁNTSZ-nél.

A helyzet sajnálatos, már csak azért is, mert egy brit kutatás szerint a szülés utáni depresszió valószínűségét nagy mértékben csökkenti a védőnői jelenlét. A Huddersfield és Sheffield egyetemek közös kutatásában négyezer anyát vizsgáltak, akik közül hatszázan mutatták a szülés utáni depresszió tüneteit. Dr. Jane Morrell, a kutatás vezetője azt írta: azok az anyukák, akiket felkészült védőnő látogatott, nemcsak alacsonyabb mértékben lettek depressziósok, de akik mégis depressziósak lettek, gyorsabban megküzdöttek az állapottal.

A budapesti anyát saját kisbabája meggyilkolása, vagyis 14 éven aluli személy ellen elkövetett emberölés miatt akár 15 év szabadságvesztésre is ítélhetik.