Hagyó Miklós lelkileg jól van

Lelkileg jó, egészségügyileg viszont rossz állapotban Hagyó Miklós egykori főpolgármester-helyettes, aki szerdán hagyhatta el a börtönt. A politikus jelenleg házi őrizetben van.

Hagyó Miklós szerdán délután négy órakor hagyta el a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Nagy Ignác utcai épületét, miután a Fővárosi Bíróság megszüntette az előzetes letartóztatását. A volt politikust egy fehér autó várta, úgy tudni, állandó lakcímére, a XII. kerületi Rege utcába hajtottak.

Kádár András, a volt szocialista főpolgármester-helyettes ügyvédje csütörtökön elmondta, hogy beszélt védencével, mint mondta, lelkileg jól van, egészségügyileg azonban nem. Két célt tűztek ki: az egyik, hogy ne kerüljön vissza ismét a börtönbe, a másik pedig, hogy tovább enyhüljön a kötöttség, vagyis, hogy a házi őrizetet felváltsa a lakhelyelhagyási tilalom.

A Fővárosi Bíróság úgy ítélte meg, hogy az enyhébb kényszerintézkedés is elegendő, mondta szerdán az Indexnek Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. Az ügyben jelenleg huszonegy gyanúsított van. Szalainé Szilágyi Eleonóra és Antal Attila ellen lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, Lelovics Ottó házi őrizetben van. Az ügyészség legutóbb május 21-ig kérte a nyomozás meghosszabbítását.

Hagyó kilenc hónapos előzetes letartóztatásának hivatalos levelezését épp a múlt hét elején tették nyilvánossá egy honlapon. Az elsőfokú bírósági döntés előtt megszellőztetett dokumentumokból látható, hogy a politikus képviselői eddig hiába próbálkoztak, hogy meggyőzzék a hatóságokat arról, hogy Hagyónál nem áll fenn a szökés veszélye, és a tanúk befolyásolása sem lehet olyan súlyú érv, mint ahogy azt az ügyészség állítja. Érveltek azzal is, hogy a volt politikus több súlyos, krónikus betegségben szenved, és az előzetes letartóztatásban "testsúlyának 25 százalékát elveszítette".