Sokat repülnek a kormánytagok, kellene egy saját gép

2011.02.24. 19:15
Tízmilliárd forintos repülőgép-vásárlást, esetleg a Malév, illetve az OTP és a Mol által használt légi jármű több százmillió forintos bérlését fontolgatja a kormány. A hvg.hu szerint a Csányi- és a Demján-érdekeltségek magángépeinek használata is szóba jött.

Nagy Anna kormányszóvivő azt mondta a kapnak, nem lesz kormánygép. "Arra a kérdésre, hogy akkor miért készült az előterjesztés, a szóvivő megismételte: a kormány utazásait szeretnék költségtakarékosabbá tenni" - olvasható a cikkben.

A hetilap értesülései szerint a repülőgép vásárlásra, illetve bérlésre vonatkozó előterjesztést a február 11-i kormányülésen vitatták meg, de még nem született döntés az ügyben. Idéznek az előterjesztésből, amely szerint a saját repülőgép terve annak kapcsán merült fel, hogy "a magyar EU-elnökség, majd az azt követő lengyel elnökségi időszak alatt jelentősen emelkedik a közjogi méltóságok és a kormánytagok külföldi utazásainak száma. Egy folyamatosan rendelkezésre álló repülőgéppel a fenti utazások költséghatékonyabbá válnak, az eseményekhez történő pontos időzítés miatt minimalizálhatóak a járulékos költségek".

A repülőgép beszerzésére a cikk szerint 3 variáció szerepel. Az egyik szerint a Malév tulajdonában lévő, jelenleg használaton kívüli Bombardier CRJ-200-at vennék igénybe, ez a gép 48 személy szállítására alkalmas.

A másik változat, hogy egy magántulajdonú repülőgépet bérelnek, itt a hvg.hu értesülései szerint a TriGránit Ferihegyen állomásozó, 14 ember szállítására alkalmas Gulfstream V típusú gépének, vagy az Air-Invest Kft. Falcon 900-asának a bérlése került szóba. A Falcon 900 társtulajdonosa a Mol, és az OTP használja - idéz a cikk az előterjesztésből.

Harmadik lehetőségként a kormány új vagy használt repülőgépet venne, illetve lízingelne a kormánytagok utaztatásához. Az erre a célra alkalmasnak tartott Falcon 900 gép 40 millió euróba, vagyis mintegy 10 milliárd forintba kerül - derül ki a hvg.hu írásából.