A HM nagyon elégedett a Bundeswehr-sisakokkal

2011.02.25. 17:22
A honvédelmi tárca szerint a lehető legjobb választás volt, hogy elfogadták a német hadsereg által felajánlott katonai sisakokat az afganisztáni bevetésre. A tárca arra a sajtóértesülésre reagált, amely szerint a hazai vizsgálatok életveszélyesnek minősítették a magyar missziónak szánt védőfelszerelést.

A Bundeswehrtől átvett sisak még a német hadseregben is rendszeresített eszköz, amelyet a német katonák az afganisztáni misszióban jelenleg is használnak – állítja az Indexhez eljuttatott közleményében a Honvédelmi Minisztérium. A tárca az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonák számára beszerzett eszközről közölt cikkre reagált.

A stop.hu információi szerint a HM nemrég 500 darab Bundeswehr-sisakot vásárolt kifejezetten a magyar misszió katonáinak. A beszerzést annak ellenére hagyták jóvá, hogy az egyik szakvélemény arra jutott, hogy a „vizsgált védőeszközök védőfunkciójukat nem képesek ellátni". A lap azt is írta, hogy a sisakok a lövéspróbán olyan mélyen behorpadtak, hogy azzal az emberi fejen már életveszélyes sérüléseket okoznának.

A HM elismerte, hogy a kiírt közbeszerzési pályázatra benyújtott sisakok műszaki megfelelőségét saját laboratóriumában vizsgálta, majd „a német hadsereg által felajánlott sisak”, valamint egy acélsisak vizsgálata is megtörtént.

„A lefolytatott vizsgálatok megállapították, hogy a Bundeswehr sisak valamennyi sisaknál jobb védőképességgel rendelkezik, és kielégíti az alkalmazói igényeket, ezért a Szakértői Bizottság a Bundeswehr sisakok beszerzését javasolta, melyekkel szemben alapkövetelmény volt, hogy azok újak és öt évnél nem régebbi gyártásúak legyenek. A sisakok vonatkozásában a német fél minőségi és szavatossági garanciát adott.”

A közlemény nem cáfolja egyértelműen, hogy voltak negatív vizsgálati eredmények, csupán annyit hangsúlyoz, hogy „a sisak életveszélyességével kapcsolatban elmondható, hogy száz százalékos védelmet nyújtó sisak nem létezik”. „A legfontosabb vizsgálati tényező, hogy a sisak viselése esetén a lehető legnagyobb mértékben biztosítsa a katona túlélési esélyeit, ami természetesen függ a sisakot érő fizikai behatásoktól, ezt a beszerzett sisak az elvárásoknak megfelelően teljesíti.”

A minisztérium szerint a sajtó „túlzásai és részben nem teljesen helytálló állításai” az Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonák családtagjaiban „indokolatlan, tartós félelmet kelthetnek”, ezért a „cikk ilyen tartalmú állításait a honvédelmi tárca az Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonák nevében is visszautasítja”.