Feljelentést tett a szennyezett ivóvíz miatt a gödöllői egyetem

2011.02.25. 14:53 Módosítva: 2011.02.25. 19:49

Ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a gödöllői Szent István Egyetem, mert a birtokába került dokumentumok alapján egyértelmű vált, hogy az egyetem ivóvizét biztosító Duna-menti Regionális Vízmű Zrt. már hónapok óta tudta: az általa szolgáltatott ivóvíz szennyezett, mégsem intézkedett - közölte Solti László rektor pénteki sajtótájékoztatóján, Gödöllőn.

Az ivóvíz szennyeződését az egyetem területén található, a vízmű által üzemeltetett D26/M jelzésű kút okozta. A kutat az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tavaly októberben állíttatta le, mert bizonyossá vált, hogy az onnan nyert vízben a nitrát- és az atrazinmennyiség meghaladta a határértéket - mondta a rektor.

Solti László hozzátette: a leállítás óta többször is vizsgálták az egyetemi hálózat vizének minőségét, és az minden alkalommal kifogástalan volt.

A szennyeződést véletlenül fedezték fel az egyetemen, amikor egy tudományos kísérlet kapcsán vízvizsgálatot végeztek. 

A vízmű vezérigazgatója, Vogel Csaba a kijelentésekre reagálva közleményében leszögezte: társaságuk soha nem használt atrazint vagy ahhoz hasonló egyéb szereket, azaz a vízbázis szennyezését ismeretlenek idézték elő; emiatt tettek büntetőfeljelentést. Kiemelte, hogy a DMRV a kérdéses időszakban és azóta is a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő minőségű ivóvizet szolgáltatott, illetve szolgáltat.

Vogel Csaba közölte: a gödöllői egyetem területén lévő, atrazinnal és nitráttal szennyezett locsolókutat - amelyet az egyéb állításokkal ellentétben nem a cége létesített, illetve üzemeltetett - ismeretlen tettes engedély nélkül rákötötte az egyetem belső vízhálózatára.

A locsolókútban lévő szivattyú révén a kút vize visszajuthatott a külső hálózaton keresztül a DMRV által üzemeltetett másik kútba - utalt a hatósági szemle egyik megállapítására a vezérigazgató, kiemelve: a hálózaton szolgáltatott ivóvíz minősége nem azonos a kút nyersvizéével, mivel az további kezelés, keverés után kerül a hálózatba.

Mint írta, a vízműkút 2010. október 14. óta nem üzemel, annak hatóságok által is előírt felülvizsgálata folyamatban volt, ezért az elmúlt két hétben mintavételezés és tisztító szivattyúzás zajlott a hatóságok értesítése mellett. Ezt a hatóság egy bejelentés alapján február 24-én leállíttatta, holott a szivattyúzás célja épp annak megállapítása volt, hogyan alakul a szennyezőanyag-koncentráció a kút vizében - tette hozzá a szerinte váratlan intézkedés kapcsán Vogel Csaba.