Szabálytalanságok lehetnek a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálatnál

2011.02.25. 13:27

Indokolatlan és aránytalan kifizetésekre bukkant a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat restaurálás címén történt utalásai között az elmúlt nyolc évben történt kulturális visszaéléseket vizsgáló országgyűlési albizottság pénteken.

Pálffy István, a testület kereszténydemokrata tagja sajtótájékoztatóján elmondta: a Magyar Nemzeti Múzeum a KÖSZ alvállalkozójaként 87 és fél millió forintot fizetett ki restaurálási és régészeti munkálatokra, amelyek szakértők szerint 30 millió forintból is elvégezhetőek lettek volna. "Ezt az értékaránytalanságot, és a kifizetett összeg sorsát vizsgálni kell" - szögezte le.

Pálffy szerint olyan, teljesítés és feladatmegjelölés nélküli szerződések másolatai is előkerültek, amelyek, ha az eredeti példányuk is így néz ki, büntetőfeljelentést vonnak maguk után, a leletanyag, melynek restaurálását elviekben elvégezték a szolgálat munkatársai, olyan állapotban van, ami további restaurálási munkákat igényel.

A politikus elmondta azt is: kiderült, hogy 45 millió forint megmaradt a Magyar Nemzeti Múzeumnál az ásatásokra elkülönített forrásokból, ami visszakerül a KÖSZ jogutódjához, a Nemzeti Örökségvédelmi Központhoz.

A szakszolgálat 2007-es létrehozása óta mintegy 20 milliárd forint állami pénzt kapott.