Mesterházy: MSZP nélkül nem lesz kormányváltás

2011.02.26. 12:52
Mesterházy Attila szerint az MSZP nélkül nem lehet leváltani a kormányt, de ehhez a mai MSZP önmagában kevés.

A szocialista párt elnöke a választmány szombati ülésén azt mondta: olyan erős és egységes MSZP-re van szükség, amely képes megszervezni az új, demokratikus többséget.

Mesterházy Attila arra kérte a párttagokat, fejezzék be a terméketlen belső vitákat, mert nem folytatható, hogy az MSZP a belső vitái miatt legyen érdekes, nem élhet vissza azok türelmével, akik a baloldaltól várják sorsuk jobbra fordulását.

Felidézte, hogy az MSZP platformok szövetségeként alakult meg és lett a rendszerváltozás utáni időszak legsikeresebb pártja, bizonyítva, hogy tagjai a siker érdekében együtt tudnak működni. Kifejtette: ma is minden platformnak és minden olyan platformvezetőnek helye van a szocialista pártban, aki tiszteletben tartja az alapszabályt, a közösség érdekét tartja szem előtt, és azért dolgozik, hogy az MSZP alternatívát tudjon felmutatni a kormánnyal szemben. Hozzátette: a sokszínűség az MSZP előnyére fordítható, a pártnak pedig olyan új koalíciókra, szövetségekre van szüksége, amelyek lehetőséget teremtenek a demokratikus többség megszervezésére.

A választmányi ülésen megjelent Gyurcsány Ferenc is. A testület dönt a volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalíció Platform országossá minősítéséről, ezzel nyolcra emelkedhet a szocialista pártban működő platformok száma. Mesterházy Attila arra kérte a jelenlévőket, hogy egyhangúlag támogassák a választmány előterjesztését, amely javasolja: nyilvánítsák országossá a korábbi kormányfő platformját.

A pártelnök a kormányról szólva azt mondta: a sodródás és a döntésképtelenség a szakadék szélére tolta az országot, "amit az MSZP-kormány helyrehozott, a Fidesz eljátszotta". Véleménye szerint a kormány az elhibázott adóreform árát a legszegényebbekkel akarja megfizettetni.

Szólt arról is, hogy Orbán Viktor a saját képére formálná az országot, és arra számít, hogy Magyarország néma marad, az emberek nem emelnek szót érdekeik védelmében. "Ha neki lesz igaza, Magyarország sorsa hosszú évekre eldőlt. Ha nekünk, akkor politikai rendszerváltásának romjain fel fog épülni egy új Magyarország" - jelentette ki.

Simon Gábor, a választmány elnöke azt emelte ki, hogy a kormányzati döntések miatt Magyarország távolodik Európától, és keleties, autokratikus, múlt századi ország képét kezdi kialakítani. Szerinte ezt jelzi a magán-nyugdíjpénztári vagyon "rekvirálása", a médiatörvény, a visszamenőleges hatályú 98 százalékos különadó, a köztisztviselők titkosszolgálati módszerekkel történő megfigyelése, ezt támasztják alá az indoklás nélküli elbocsátások és a "filozófusperek".

Az ország nemzetközi presztízsének megőrzése érdekében arra kérte Kovács Lászlót, a párt alelnökét, korábbi uniós biztost és külügyminisztert, hogy vesse be nemzetközi tekintélyét. Mesterházy Attila hozzá csatlakozva közölte: ugyanezt fogja kérni Medgyessy Pétertől, Gyurcsány Ferenctől és Bajnai Gordontól.

A választmány ülésen a platformok és tagozatok minősítése mellett Lendvai Ildikó értékeli a Klubhálózat elindításának tapasztalatait, Kiss Péter társadalompolitikai kabinetvezető előadása után pedig konzultációt tartanak "a kormány tervezett megszorító intézkedéseiről".