Bokros visszalép, ha pártja azt akarja

2011.02.27. 12:19

Bokros Lajos aláírt egy olyan nyilatkozatot, amely szerint ha őt az MDF visszalépésre kéri EP-képviselőségétől, azt megteszi - mondta Viniczai Tibor, az MDF alelnöke. Az MDF-es politikus közölte: ő maga, valamint az MDF elnöksége is megpróbálta felvenni Bokros Lajossal a kapcsolatot, azonban az EP-képviselőtől megválasztása óta semmitmondó nyilatkozatok érkeztek.

Viniczai Tibor szerint Bokros Lajos nem önmagát, hanem egy pártot képvisel az Európai Parlamentben. Újságíróknak be is mutatták azt a nyilatkozatot, melyet Bokros Lajos aláírt, és melyben vállalja a párt alapszabályában foglaltakat, miszerint ha őt az MDF visszalépésre kéri az EP-képviselőségétől, azt megteszi.

Az MDF alelnöke közölte: jogászokkal még folynak az egyeztetések, azonban szavai szerint az erkölcsi kérdés Bokros Lajos számára, hogy a magyar közéletben továbbra is egy hiteles politikus képét akarja mutatni magáról vagy sem.

Bokros Lajos múlt hét pénteken, Makay Zsolt MDF-elnöknek írt válaszlevelében közölte: nem lép vissza az Európai Parlamenti képviselőségtől.

Az ügy előzménye, hogy Makay Zsolt február 19-én bejelentette: az MDF országos választmányának több mint nyolcvan százaléka szerint Bokros Lajos méltatlan az EP-munkára, ezért levélben fordult az EP-képviselőhöz, amiben azt kérte, március elsejével adja vissza a mandátumát, ellenkező esetben "feliratkozik a mandátumtolvajok hosszú listájára."

Bokros Lajos múlt hét pénteki levelében úgy fogalmazott: "a két esztendővel ezelőtt bizalmukkal az MDF-et és engem megtisztelő választók elárulása lenne, ha feladnám azt a törekvésemet, hogy a magam eszközeivel valódi szabadelvű-konzervatív alternatívát képviseljek és jelenítsek meg mind az Európai Parlamentben, mind pedig a hazai közvélemény előtt."

Bokros Lajos ugyanakkor tudomásul veszi, hogy a két esztendővel ezelőtt közösen, azonos értékrendi alapon elkezdett munkában Makay Zsolt a továbbiakban nem kíván részt venni.