Dohányzás-és segélyügyben is szigorít Mezőkövesd

2011.02.28. 15:43
Idén júniustól tilos dohányozni a közintézmények közelében és egyes közterületeken Mezőkövesden. A borsodi város önkormányzata rendeletet alkotott arról is, hogy nem kapnak segélyt azok a munkanélküliek, akik nem tartják rendben lakókörnyezetüket. Az önkormányzat tervezi, hogy az átmeneti segélyt élelmiszer-utalvány formájában adják ki.

Rendeletben szabályozta a dohányzást Mezőkövesd önkormányzata: egyebek mellett az iskolák, óvodák, könyvtárak, orvosi rendelők, buszmegállók és játszóterek környezetében nem lehet majd a jövőben rágyújtani Mezőkövesden. A tilalom megsértőivel szemben eljárás indul, és akár 50 ezer forint is lehet a büntetés. Az új rendelet helyszíni bírság kiszabását is lehetővé teszi. Ezt a közterület-felügyelő állapítja meg, összege pedig elérheti a 20 ezer forintot. A szigorítás 2011. június elsejétől lép életbe, addig a rendőrség és a városi közterület-felügyelőkcsak figyelmeztetik a tilosban füstölőket.

A mezőkövesdi önkormányzat módosította a szociális rendeletét is. Eszerint megvonhatják a bérpótló juttatást azoktól a munkanélküliektől, akik nem tartják rendben lakókörnyezetüket: lakásukat, házukat, udvarukat, kertjüket, a járdát.

Változás várható Mezőkövesden az átmeneti segélyeknél is. Az önkormányzat élelmiszer-utalvány bevezetésével szeretné elérni, hogy a pénzt valóban hasznos célra költsék az igénylők, olvasható az önkormányzat által kiadott sajtóanyagban.