Meggyes Tamásra uszítja Budait az LMP

2011.02.28. 13:19
Az LMP szerint az elszámoltatási biztos munkakörébe az előző nyolc év visszaéléseinek vizsgálata tartozik, ezért felfigyelhetne az esztergomi ügyekre is. A várost Meggyes Tamás fideszes politikus vezette, aki az önkormányzati választáson elvesztette polgármesteri posztját. A hivatali időszakát vizsgáló, a napokban nyilvánosságra került ÁSZ-jelentés komoly gazdálkodási hibákat tárt fel.

A Fidesznek ugyanolyan szigorral kell eljárnia a saját emberei esetében, mint amilyen vehemensen teszi ezt a szocialisták ügyleteinél – írta két LMP-s képviselő Budai Gyulának. Az ellenzéki képviselők levele az esztergomi önkormányzat pénzügyi húzásaira hívja fel az elszámoltatási kormánybiztos figyelmét.

Az LMP-sek szerint Budai Gyula feladatkörébe az elmúlt nyolc év visszaéléseinek kivizsgálása tartozik, és a honlapján közölt ars poetica szerint a feladat független attól, hogy a visszaéléseket melyik politikai oldalon követték el. „Mi most kétségbeesett esztergomi polgárok megkeresése nyomán arra szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy az elmúlt években a Fidesz vezette városban sokan tekintették magukat a törvények felett állónak, és emiatt számos gazdasági visszaélés, megkérdőjelezhető szakmai döntés, gyanús pénzügyi kiutalás történt” – írták Szilágyi Péter és Szilágyi László országgyűlési képviselők.

A két honatya szerint az esztergomiak mielőbb választ akarnak kapni többek között arra, miért volt szüksége a városnak 60 millió forintért 12 közvélemény-kutatásra, és miért rendelt az önkormányzat 6,1 millió forintért főzőműsort. Az is érdekli őket, hogy milyen célból vásárolt az esztergomi kultúráért felelős nonprofit kft. közel 700 ezer forintért pókerasztalt és zsetonokat, amelyet aztán csak az akkori ügyvezető használhatott. Szeretnék tudni azt is, miért kellett 18 millió forintot költeni a város pénzéből a főtéren elhelyezett betlehemi installációért.

Az előző polgármester, Meggyes Tamás vezetése idején durván eladósodott az esztergomi önkormányzat, ezt már az Állami Számvevőszék jelentése állítja. Az eredetileg nem nyilvános jelentés a napokban szivárgott ki. A dokumentum szerint egyebek közt a település 12,6 milliárd forintnyi svájci frankos kötvényt bocsátott ki, és többször megsértette a hatályos törvényeket.