A magyarok többsége támogatja a dohányzási tilalmat

2011.03.01. 17:53

A magyar felnőttek nagy többsége támogatja a vendéglátó- és szórakozóhelyi dohányzási tilalom bevezetését, állítja a egy friss közvélemény-kutatás. A megkérdezett felnőttek összesen 87%-át zavarja a dohányfüst a vendéglátóhelyeken. A nemdohányzók 95%-át zavarja a vendéglátóhelyi dohányfüst, és még a jelenleg aktív dohányosok 79 százaléka is így nyilatkozott. Mindössze az összes válaszadó 13%-a nyilatkozott úgy, hogy sohasem találja zavarónak a dohányfüstöt a vendéglátóhelyeken.

A fenti adatokkal összhangban a megkérdezett felnőttek 80%-a támogatja és örülne neki, ha betiltanák a dohányzást a vendéglátóhelyeken. A dohányzás betiltását követően a megkérdezettek 60%-a ugyanolyan gyakran, 21%-a pedig gyakrabban látogatná a vendéglátóhelyeket, és mindössze 8%-uk járna ritkábban oda (ők jellemzően azok, akik jelenleg is dohányoznak).

A megkérdezettek 56%-a támogatná és örülne neki, ha betiltanák a dohányzást a bárokban és a kocsmákban, és csak 39%-uk utasítaná el. A dohányzás betiltása után a megkérdezettek mindössze 11% látogatná ritkábban kocsmákat, illetve bárokat, míg 10%-a járna gyakrabban oda, illetve 47%-uk ugyanolyan gyakran járna ezekre a vendéglátóhelyekre.

Az Origami által 2010. november-decemberben 602 fő megkérdezésével végzett felmérés adatai szerint a vendéglátósok forgalma előreláthatólag nőni fog a dohányzási tilalom bevetése után, a kocsmák és bárok látogatottsága pedig rövid távon valószínűleg nem változik, így azok tulajdonosainak is alaptalan a forgalom visszaesésétől való félelme.