Nyomoznak Fapál zuglói lakásügyében

2011.03.01. 11:39 Módosítva: 2011.03.01. 12:49
Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával, ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség a Honvédelmi Minisztérium volt államtitkárának zuglói lakásvásárlása ügyében. Hende Csaba megerősítette: több tucat feljelentést tesznek még a korrupciós ügyekben.

Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője megerősítette a Hír tv információját, és emlékeztetett: az ügyben Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tett feljelentést a múlt héten.

Budai Gyula azt mondta, a Honvédelmi Minisztérium korrupciós ügyei összességében az elmúlt húsz év legnagyobb korrupciós botrányát teszik ki. Százmilliós nagyságrendben, maffiaszerű módszerekkel károsították meg az államot magas rangú tisztviselők.

Hozzátette, az ügyben Juhász Ferenc akkori honvédelmi miniszter is "tevőlegesen részt vett" azzal, hogy "olyan jellegű felmentést adott Fapál tekintetében", amely álláspontja szerint nem lett volna megadható.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a Hír tv Kontraszt című műsorában elmondta: a korrupciós hálózat ügyében több tucat feljelentés várható. Fapál lakásügyéről azt mondta, többször kapott lakástámogatást a Juhász Ferenc vezette minisztériumtól, emelett lakásépítési kölcsönt is felvett, utóbbiból építette táborfalvai villáját.

A Honvédelmi Minisztérium jelenlegi vezetése vizsgálja azt is, hogyan nyithatott a tárca vagyongazdálkodási cége, a HM EI Zrt. egy fürdőszobaszalont Koszovóban. "Be is zárattam ezt a fürdőszobaszalont, amennyire tudom, egyetlen kádat sem adtak el. Viszont rengeteg pénzt költöttek a bérlésre", mondta a Kontrasztban Hende Csaba.

A miniszter a keddi évértékelő és feladatosztó vezetői értekezlet előtt példaként említette még a HM Zrínyi Nonprofit Kft.-t, amely a minisztérium médiamegjelenéséért, a könyv- és lapkiadásáért felel: a cég az előző évben még 900 millió forintból működött, az idén pedig 600 millió forintból több munkát végez majd el. "Ez az eredménye annak, ha valahol nem lopják el a pénzt" - jegyezte meg.

Fapál ingatlanügyeire visszatérve elmondta azt is, hogy az egykori államtitkár az említett lakásvásárlás előtt már két esetben is lakáshoz juthatott a minisztériumtól. Fiatal tisztként megvásárolhatta azt a 74 négyzetméteres lakást, amelyet kiutaltak a számára; ez az első felesége nevére került a válásuk után, tette hozzá Hende Csaba.

A szocialista Szekeres Imre irányítása alatt a HM által kötött megbízási szerződések "mindegyike rendelkezett teljesítésigazolással", közölte az MSZP.