Pasibocsival küzdenek az új alkotmány ellen

2011.03.01. 16:37 Módosítva: 2011.03.01. 17:55
Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet virtuális tüntetést szervez a Facebookon a jelenlegi alkotmányért.

– Szia Dudu, menő az új pólód, de mi lett a régivel? – köszönti barátját Töff, a medve.
– A szupermenessel? Á, meguntam a kitalált szuperhősöket - válaszolja a nyúl.
– A kitaláltakat? Ezek szerint most csak a tényleg létező szuperhősökben hiszel? – dörömgte nevetve a medve.
– Pontosan. Ezért van a pólómon a nyolcvankilences alkotmány.

Egyszer csak Majtényi László, az ORTT egykori vezetője tűnik fel a fák között az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet képviseletben, és elmeséli a két állatnak, hogy a Facebookon virtuális tüntetést szerveztek a jelenlegi alkotmányért. A két erdei kis állat elkerekedett szemekkel nézi, ahogy Majtényi síkra száll az alkotmány védelmében, és azt mondja, nemhogy támogatni, de kifejezetten gátolni akarja az alkotmányozást, és kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban,  hogy nem tudni, kik és milyen felhatalmazás alapján írják az új alaptörvényt, amely áprilisban akár életbe is léphet.

De olyat sem látott még a két erdei jószág, amit ezután húz elő kapaljából Majtényi. Egy másik internetes oldalon ugyanis egy Wikipedia-szerű szerkesztői felületen írhatja hozzá mindenki az elképzeléseit a médiatörvényhez, tehát a felhasználók komplett saját médiatörvényt írhatnak. A két állat megértően néz Majtényire, aki elpanaszolja, hogy az első napokban égetnivalóan rossz trollok gyalázkodtak a jó szándékú oldalon, de azóta felülkerekedett a jóság, rááadásul képzett moderátorok gondoskodnak arról, hogy ne kerüljön sarlatánság a lelkes jobbító szándékú ötletek közé.

Dudu nyúl kapiskálja a lényeget, és azt mondja Töffnek:
– A nyolcvankilences alkotmány véd például attól, hogy betiltsák az abortuszt.
Mire a medve:
– Dehát én pasibocsi vagyok!
– Tudom, bocsi, de hát az elv a lényeg, ugye vágod.

Majtényi büszke mosollyal szemléli egyre okosodó tanítványait, aztán a rendszerváltásról mesél nekik. Azt mondja, 1989 volt a legsikeresebb forradalom a magyar történelemben, a jelenlegi alkotmány legitmitása (Töff zavartan néz az ismeretlen szó miatt, de Dudu kisegíti) így nem mérhető ahhoz, amit a "fülkeforradalom" adna. Ha a nyolcvankilences homokkőre épült, a mostani legfeljebb futóhomokra, magyarázza érzékletes képpel erdei barátainak a különbséget Majtényi.

Fáradozásai pedig nem bizonyulnak hiábavalónak, a helyzet az együgyű medve számára is világossá válik. Amikor kicsivel később Dudu a szomszéd bokor mögött meglátja Töfföt, éppen az alkotmánnyal súlyzózik.

– Mit csinálsz Töff?
– Erősítek, ha már az alkotmány úgysem sokáig véd.