Új igazgató nyolc külföldi magyar intézet élén

2011.03.01. 19:32
Új igazgatókat neveztek ki nyolc külföldön működő magyar intézet élére. A varsói, a pozsonyi, a szófiai, a párizsi, a stuttgarti, az újdelhi, a prágai és a New York-i intézmény vezetésére kiírt pályázat eredményeit kedden tette közzé Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója.

A varsói magyar kulturális intézet igazgatója Tischler János, a pozsonyi intézet igazgatója Kollai István lett, a szófiai intézet élére Doncsev Toso került, a párizsi intézetet Ablonczy Balázs vezetheti, a stuttgarti intézetet Ódor László irányítja, az Újdelhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ igazgatója Kovács Tibor lett, a prágai magyar intézet igazgatói posztját Kiss Szemán Róbert nyerte el, míg a New York-i magyar kulturális intézetet Szép Fruzsina irányítja a jövőben - közölte a Balassi Intézet az MTI-vel.

A nyolc intézet élére azért írt ki pályázatot a magyar kultúra külföldi bemutatásáért felelős Balassi Intézet, mert jelenlegi vezetőik külszolgálatának ideje lejárt. Az új igazgatói kinevezések négy évre szólnak.

Az intézetvezetők feladata a Balassi Intézet alapvető célkitűzésével összhangban egy értékorientált országkép közvetítése, közös értékeink nemzetközi megismertetése, a magyarság jó hírének eljuttatása a nemzetek közösségébe, valamint a határon inneni és túli magyarság kulturális értékeinek és kapcsolatainak ápolása, fejlesztése - írták a közleményben.

A közlemény szerint az igazgatók munkájuk során - amely magában foglal nemzetpolitikai, oktatási, tudományos, kulturális, külpolitikai és kommunikációs feladatokat - közreműködnek abban, hogy Magyarország egységes üzenettel és arculattal jelenhessen meg a nemzetközi nyilvánosság előtt.

Hatos Pál az MTI-nek még korábban azt mondta, nem az a lényeg, hogy az intézetek minél több eseményt produkáljanak, viszont nagyon fontos a partnerségépítés. "Találják meg azokat a kulturális, tudományos és egyéb olyan intézményeket, amelyek az adott országban presztízzsel bírnak, és ezekkel építsenek ki kapcsolatokat, projekteket, amelyek révén a magyar országképet fejleszteni lehet".

A kiírt pályázatok alapján a kulturális diplomáciai feladatokat ellátó intézetvezetők feladata többek között a fogadó ország és Magyarország közötti kulturális és tudományos együttműködés bővítésének elősegítése, kulturális programok, rendezvények szervezése, támogatása, az intézet tudományos és oktatási feladatainak irányítása és szervezése, az intézeti és az intézeten kívüli magyar nyelvtanfolyamok működésének felügyelete, az intézet programjainak, arculatának alakítása.

A pályázati feltételek közé tartozott az egyetemi végzettség, illetve egyes intézetek esetében a PhD-fokozat, a megfelelő nyelvtudás, a kiterjedt tudományos és kulturális kapcsolatrendszer a fogadó országban, a vezetői és szervezői tapasztalat.

A Balassi Intézet felügyelete tavaly júliusban került át a kulturális tárcától az országkommunikációt koordináló Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz.