A fél országban havazott

2011.03.02. 19:13 Módosítva: 2011.03.03. 08:13
A szerdán lehullott hó nagy része csütörtökön elolvad, ezt követően átmenetileg melegszik az idő. Szombaton 10 fok körüli hőmérséklet várható, vasárnapra azonban hidegfront érkezik.

Kolláth Kornél, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerda este elmondta, csütörtökön általában felhős lesz az idő, de átmenetileg kisüt majd a nap. Napközben 2-6 fok közé emelkedik a hőmérséklet, így a lehullott friss hóréteg jó része el is olvad. A délelőtti órákban még az északkeleti tájakon várható gyenge havazás, az ország többi részén átmeneti hószállingózás, havas eső fordulhat elő. Napközben már számottevő, tartós csapadék nem várható.

Behavazott út a mecseki Lapis-tető közelében. (Fotó: Kálmándy Ferenc)
Behavazott út a mecseki Lapis-tető közelében. (Fotó: Kálmándy Ferenc)

Hétvégére pár fokot melegszik az idő, szombaton 10 fok körüli maximumok lehetnek. Szombatról vasárnapra érkezik egy erősebb hidegfront, amelyet viharos északnyugati szél kísér. Vasárnap és hétfőn is várhatók hózáporok, de jelentős mennyiségű csapadék ekkor sem várható.

Egy síelő a behavazott Mecsekben, a Remeterét közelében. (Fotó: Kálmándy Ferenc)
Egy síelő a behavazott Mecsekben, a Remeterét közelében. (Fotó: Kálmándy Ferenc)

Kedden-szerdán már csökken a felhőzet, ezzel együtt a hőmérséklet is, ismét visszatérnek az éjszakai fagyok. Az ország döntő részén mínusz öt fok alá esik az éjszakai hőmérséklet. Kedden 1-5, szerdán 2-7 fokos csúcshőmérséklet várható napközben.

Schmitt Pál államfő  Bamir Topinak, az Albán Köztársaság elnökének mutatja a behavazott magyar fővárost a Sándor-palota teraszáról (Fotó: Soós Lajos)
Schmitt Pál államfő Bamir Topinak, az Albán Köztársaság elnökének mutatja a behavazott magyar fővárost a Sándor-palota teraszáról (Fotó: Soós Lajos)

A jelenlegi előrejelzések szerint jövő szerda után melegszik az idő, 10 fok körüli csúcshőmérsékletre lehet számítani.