Az állam csak a dologi kárt téríti meg

2011.03.02. 13:45
Az állam a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófában kárt szenvedett vállalkozások dologi kárának megtérítését vállalta, az elmaradt haszonért és a forgalomkiesésért nem tud helytállni - mondta a katasztrófavédelmi kormánybiztos helyettese egy vállalkozóknak tartott fórumon szerdán Devecserben.

Tollár Tibor elmondta, hogy az állam a károkozó felelősségére való tekintet nélkül vállalta a lakosság mellett a vállalkozások kártalanítását is, erről a vállalkozókkal támogatási megállapodást kötnek. A dologi kártalanítás az ingóságok, gépek, berendezések mellett az árukészletben, a termékekben esett károk megtérítésére terjed ki, és nem vonatkozik az úgynevezett egyéb károk kategóriájába sorolt elmaradt haszon és forgalomkiesés, illetve a banki követelések és az ingatlanok értékvesztésének megtérítésére.

Eddig 120 vállalkozás kárigényét mérték fel a januárban megbízott kárszakértői csoport munkatársai, az összesítések szerint a károk összege 350 millió forint.

A kormány az iszapömlésben kárt szenvedett cégeknek csak az európai uniós jogszabályokkal összhangban, a verseny feltételeit nem sértve nyújthat segítséget. Eszerint a kártalanítás felső határa vállalkozásonként 200 ezer euró, ami a jelenlegi árfolyamon számolva 56 millió forint, ennél magasabb kártalanításhoz az Európai Bizottság külön engedélye szükséges - mondta a kormánybiztos-helyettes. Az 56 millió forintos összeghatárt meghaladó kára három vállalkozásnak keletkezett, ezek a cégek még nem nyújtották be kárigényüket.

Sóvágó Sándornak, a jogi munkacsoport képviselőjének tájékoztatása szerint csütörtökön megkezdik az egyeztetéseket a kárigényeket benyújtó vállalkozókkal, terveik szerint naponta négy-hat cég képviselőjét hívják nyilatkozattételre. Az egyeztetéseken a kárszakértői jelentéssel vetik egybe az összegszerűsített károkat, ezután kötik meg a támogatási szerződéseket. Sóvágó Sándor elmondta, hogy a szerződéskötést követő 30 napon belül fizetnek, és legkorábban április elején kaphatnak pénzt a károsult vállalkozók.

A dologi károkon kívül eső egyéb károkért minden vállalkozónak joga van a bíróságon pert indítani, és a kormány által megtérített káron felüli összeg a károsult vállalkozót illeti meg.

A fórumon több vállalkozó arról panaszkodott, hogy a katasztrófa óta eltelt öt hónapban jelentősen visszaesett az üzleteik forgalma, sokaknak már semmilyen bevételük nincs. Sérelmezték azt is, hogy több mint két hónapig tartott a kárfelmérés, és még hosszú heteket kell várniuk, mire pénzhez juthatnak. Két vállalkozó is azt mondta, hogy várhatóan be kell zárniuk az üzletüket.