Budaházy: Nem nekem kellene börtönben ülnöm

2011.03.02. 19:04
Továbbra sem védekezhet szabadlábon a másfél éve előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György, akit terrorcselekményekkel vádolnak, derült ki a büntetőper első napján. Budaházy szerint az ügy az ötven évvel ezelőtti koncepciós pereket idézi, ugyanakkor nem tagadta egyértelműen a vádakat. A tárgyalást bombariadó szakította félbe, és meglepő, politikai ellentéteken átívelő nyilatkozatokat is elhangzottak.

„Szabadság!" felkiáltással érkezett meg a tárgyalóterembe a terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György perének első napján, melyet támogatói vastapssal fogadtak. A tárgyalási nap végén mégis csalódottan távoztak, mert a védői indítvány ellenére a másfél éve előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György és a harmadrendű vádlott Sz. Endre István sem védekezhet szabadlábon, mindketten továbbra is előzetesben maradnak.

A tárgyalást délelőtt egy bombariadó szakította félbe, így csak több mint háromórás szünet után folytatódhatott, mialatt a a rendőrség átvizsgálta a Fővárosi Bíróság épületét. Budaházy támogatói szerint a bombát bejelentő telefon Draskovics Tibortól, Gyurcsány Ferenctől, esetleg Pintér Sándortól, vagy a zsidóság egészétől érkezhetett, mert így akarták megzavarni a támogatók egységét, és még nagyobb felhajtást csapni az ügy körül.

Még Hagyó sem érdemli ezt

A tárgyalás érdemi részében Budaházy, akit mindvégig két símaszkos rendfenntartó vett közre, elmondta, semmilyen vallomást nem akar tenni  és semmilyen kérdésre nem akar válaszolni. Arra azonban lehetősége volt, hogy a váddal kapcsolatban megjegyzéseket tegyen, ezt hosszú beszédben meg is tette. Budaházy szerint az ügye az ötven évvel ezelőtti koncepciós pereket idézi, és súlyos törvénytelenségeket követtek el vele szemben az eljárás során, az ügyész pedig politikai nyomás miatt elfogult. Szerinte az előzetes letartóztatásban nincs lehetősége megfelelően felkészülnie a védekezésre egy ilyen bonyolult ügyben. Ezért (a nap első, politikai ellentéteken átívelő meglepő nyilatkozataként) szerinte jogos volt Hagyó Miklós szabadlábra helyezése is, mert csak így lehet megfelelően felkészülni, a kényszerintézkedést pedig csak a legszükségesebb ideig szabad fenntartani.

Fontos ugyanakkor, hogy bár vallomást nem tett, nem tagadta egyértelműen az ellene felhozott vádakat, inkább azok megítélését vitatta. Arról is beszélt, hogy ezek valójában politikai cselekmények, illetve, hogy az ügyész rongálási ügyeket akar terrorizmusnak minősíteni. Budaházy szerint ilyen nyolc év után nem neki kellene börtönben ülnie, a terrorizmus pedig az volt, amit a kormány művelt 2006 őszén.

Védőjéhez, Szikinger Istvánhoz kötődik a nap másik meglepő megnyilatkozása, aki elmondta, politikailag nagyon messze áll a véleménye védencétől, de a közhatalom magatartásával kapcsolatban egyetért vele ebben az ügyben. Szikinger szerint a per érdemi részében elsősorban azt kell tisztázni, mi is volt a Hunnia Mozgalom, illetve mi a Magyarok Nyilai, melynek a terrorcselekményeket tulajdonítják.

Molotov-koktél és labdabomba

Az ügyész közel egy órán keresztül olvasta fel a vádiratot. A vád szerint a Magyarok Nyilai szervezet tagjai (Budaházyn kívül tizenhat vádlott, illetve mások is, akik ebben az ügyben most nem szerepelnek) Budaházy utasítására 2007 decemberében Hiller István és Kóka János ingatlanjait támadták meg fegyverekkel és Molotov-koktéllal, 2008 februárban pedig több másik képviselő ingatlanjait is megtámadták, mert így akarták befolyásolni az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény parlamenti elfogadását.

2009. április 8-án egy miskolci, egy szigetvári és egy adonyi országgyűlési képviselő házánál akartak elhelyezni futball-labdába rejtett pokolgépeket a vád szerint, a bombákat egy időben akarták felrobbantani, ezt azonban a rendőrség megakadályozta. A vádirat része az is, hogy Budaházy utasítására követték el a csoport tagjai 2007-ben az SZDSZ XI. kerületi székháza, az MSZP kispesti és kőbányai székházai elleni Molotov-koktélos támadásokat, és számos más hasonló akciót Szilvásy György volt titokminiszter ingatlanja, illetve szórakozóhelyek és jegyirodák ellen.

A vád szerint Budaházy utasítására a csoport négy tagja 2007 decemberében fémrudakkal bántalmazta Csintalan Sándort, a Hír tv műsorvezetőjét egy III. kerületi társasház teremgarázsában, mert a sértett a műsorában a mozgalom tagjait huligánoknak, rongálóknak nevezte. Csintalan Sándor nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A vádlottak nagy része esetében így terrorcselekmények elkövetése, illetve aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés a vád.

„Mi vagyunk a Magyarok Nyilai"

A bombariadó miatt hosszúra nyúlt tárgyalási napon ezen kívül csak S. József másodrendű vádlott meghallgatására volt idő. Ő sem ismerte el a bűnösségét, és azt mondta, ma nem akar vallomást tenni. A nyomozás során tett vallomásaiból kiderül, a rendőrség birtokában van egy hangfelvétel, melyen S. többek között azt mondja „mi vagyunk a Magyarok Nyilai” illetve, hogy „mi vertük meg a Csintalant is”. A nyomozás során a másodrendű vádlott először elismerte, hogy az ő hangja van a felvételen, később visszavonta a vallomását. A másodrendű vádlott jelenleg házi őrizetben van, de a nap végére elért egy kisebb sikert, mostantól napi két órára elhagyhatja otthonát, de legfeljebb ötszáz méteres körzetben.

A tárgyalássorozat, ami legalább egy hónapon keresztül zajlik majd, jövő héten folytatódik.