Az autóban is tiltaná a dohányzást a Fidesz

2011.03.03. 12:25 Módosítva: 2011.03.03. 12:41

Még csütörtökön benyújtja a fideszes Heintz Tamás a nemdohányzók védelméről szóló kormánypárti törvényjavaslathoz azt a módosító indítványát, amellyel megtiltaná a dohányzást azokban az autókban, amelyekben 18 éven aluli gyermek is utazik - tudta meg az MTI fideszes forrásból.

Krakkó Ákos, a Fidesz-frakció sajtófőnöke az információt megerősítette, hozzátéve: a képviselő azért tartja fontosnak ezt a módosítást, mert a felelőtlen dohányzó szülők gyermekei az autóban nem tudnak védekezni a passzív dohányzás okozta ártalmak ellen.

Mint a Népszabadság megírta: Heintz Tamás a hirtelen ötletet a TV2 hétfő reggeli műsorában Vujity Tvrtkótól vette. A Mokka riporterének kérdésére, hogy esetleg nem kellene-e az autóban is korlátozni a dohányzást a gyermekek mellett, a képviselő azt mondta: ha a tévés felhatalmazza, két órán belül be is terjeszti módosító javaslatként a Parlament illetékes bizottságában.

Heintz Tamás később visszakozott. Mint mondta: nem terjeszt be ilyen javaslatot, mert nem kívánnak újabb frontot nyitni az intimszférával. Ehhez képest meglepő fordulat, hogy a javaslatot most mégis benyújtja.

Az autóban dohányzás kérdése kedden hajnalban a parlamentben is felmerült, ahol a zárt térben való dohányzás betiltásáról szóló törvényjavaslatról szólt a vita. Heintz Tamás frakciótársa, a fideszes Horváth Zsolt nem értett egyet azzal, hogy a tiltást az autókra is kiterjesszék. A parlamenti jegyzőkönyv szerint ezt mondta:

Az autó már egy olyan személyes tér, amelybe nem vagyok benne biztos, hogy helyes lenne, ha jogszabályalkotóként megpróbálnánk abba is beavatkozni, de azt igenis helyesnek tartom, ha megpróbáljuk felhívni a figyelmet arra, hogy legyenek tekintettel a saját gyermekeikre, ne mérgezzék őket.

Későbbi felszólalásában maga Heintz Tamás is szkeptikus volt saját javaslatáról. A törvény finomhangolását hiányoló jobbikos Hegedűs Tamásnak ezt válaszolta:

Említi ezt a finomhangolást, hogy először hangoljuk finoman. Nem, először - aki ismeri a hangszerek hangolását - úgy nagyjából behangoljuk, és aztán utána jön a finomhangolás. Tehát első lépésben ez a szigorítás. Bizonyítottan működik Európában, miért lennénk mi annyira keletről jöttek - vagy nem tudom, honnan már -, hogy ez nekünk nem fog működni. Dehogynem fog működni! Aztán jön majd a finomhangolás, amikor kellő támogatás mellett azt mondjuk, hogy igen, a dohányzást az autóban, ha ott kiskorú gyermek van, meg fogjuk tudni oldani, hogyan lehet ezt megfogni egyáltalán jogilag, és foglalkozhatunk-e mi azzal, hogy a drága édesapa a 40 milliós terepjáróba berakja a két csodálatos gyerekülést, vigyáz a gyerekeire, és közben elöl vígan rágyújt, és a kölykeit mérgezi. De még nem tartunk itt. Ezt még nem lehet fölvállalni, mert ez az intim szférába való behatolást jelenti, és biztos, hogy - persze kellő lobbitámogatás mellett - hatalmas felzúdulás lesz, nyilván megint nem a szegények körében.

Fideszes és kereszténydemokrata politikusok - köztük Heintz Tamás - február 25-én terjesztették a parlament elé azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a jövőben minden zárt légterű nyilvános helyen tilos lehet a dohányzás.

Az Origo szerint egy fideszes képviselő több olyan módosítványt is benyújtott a dohányzás betiltásáról szóló törvénytervezethez, amely viszont enyhítene a szigorú szabályokon. Az országosan alig ismert Kupcsok Lajos szembemegy a frakció és a kormány által is támogatott javaslattal, és azt szeretné elérni, hogy a vendéglátó helyeken mégis lehessenek zárt dohányzó szobák.