Lehetetlen megtudni a líbiai mentőakció árát

2011.03.03. 22:05
A Miniszterelnökség, a Külügyminisztérium és a Malév egymásra mutogat, hogy ki illetékes nyilatkozni az ügyben.

"Pénz nem számított, csak az emberélet és a magyarok biztonsága" – vágta ki magát vasárnap este Martonyi János Ferihegyen, a Tripoliból kimentett magyarok hazaérkezésekor az egyik újságíró furfangos kérdésére, hogy "ugye ez volt az az eset, amikor a pénz nem számított".

Ha nem is számított, azért szerettük volna megtudni, mennyibe került az akció, annál is inkább, mert például a brit sajtó részletesen beszámolhatott az egyes járatok és alternatívák költségeiről, a Tripoliban az egekbe szökő reptéri szervizdíjakról, a biztosításról és a kint kötelező baksisról.

A Terrorelhárító Központ (TEK) tábornoka, Hajdú János a hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a TEK-nek nem merült fel számottevő pluszköltsége: a speciális különítmény tagjainak a bére adott, és az akció nem igényelt új eszközbeszerzést.

Ezután a Malévhoz fordultunk, hogy megtudjuk, mennyibe került a gép használata, az üzemanyag, a személyzet bére, a Tripoli tartózkodás, és az állam mindezt hogyan téríti meg a légitársaságnak. A Malév sajtóosztálya a hétfőn feltett kérdésre szerdán azt válaszolta, hogy arra a Miniszterelnökség sajtóosztálya tud válaszolni.

A miniszterelnökség részéről Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője reagált, szerinte a kérdésre a Külügyminisztérium és a Malév tud válaszolni. A külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője, Pataki Eszter viszont arról tájékoztatott, hogy mivel a mentőakció kommunikációját a Miniszterelnökség intézte, ők az ügy illetékesei.

A bujócska elég érthetetlen, mivel a kérdés nem tűnik megválaszolhatatlannak, és az akció indokoltsága miatt feltehetően a (vélhetően pártízmilliós) számla sem okozna közfelháborodást.