Nem kaptak ebédet a gyerekek

2011.03.04. 14:49
Mindenképpen és lehetőleg gyorsan meg akarja kapni a januári közétkeztetésért neki járó 154 millió forintot az önkormányzattól a pest megyei iskolákban és szociális intézményekben ebédet biztosító HunGast Kft. A cég ügyvezetője azt mondja, csak akkor indul újra a főzés a menzákon, ha garanciát kapnak arra, hogy kifizetik nekik a pénzt. Az önkormányzat egyeztet, de nem zárja ki, hogy hétfőn már más főzheti az ebédet.

600 millió forinttal tartozik a Pest Megyei Önkormányzat a Hungast szolgáltató Kft.-nek, állítja a cég, mely csütörtöktől felfüggesztette a közétkeztetési szolgáltatásokat a megyében. Mint írják, működésük ellehetetlenült, és az is kérdésessé vált, meddig tudják foglalkoztatni embereiket.

A Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke, Ambrus András elmondta: a megyei önkormányzat 154 millió forintos tartozást halmozott fel januárban, korábbi, 450 milliós tartozásukból viszont már rendeztek 83 millió forintot. Ennek kapcsán Ambrus elmondta: nem érti, a cég miért hozakodik elő ekkora összeggel, hiszen a 154 millió forintos tartozáson felüli összeget közös megállapodásuk értelmében augusztus 31-ig kell kifizetniük.

Kérfalvi Attila, a HunGast ügyvezetője elmondta, hogy az őket megillető pénzből csaknem 460 millió forintot meghiteleztek a megyeházának azzal a feltétellel, hogy a januári munkájukért kiszámlázott 154 millió forintot a jelzett határidőig, vagyis március 3-áig meg kell kapniuk.

Mivel az adós nem fizetett, a HunGast – miután az önkormányzatot többször is tájékoztatta és figyelmeztette – csütörtökön felfüggesztette az étkeztetési szolgáltatást 18 megyei közoktatási intézményben.

Bezártak a menzák

Az ügy összesen 18 intézmény 2872 tanulóját érinti. A bentlakásos iskolákban tanuló 800 diák, és a szociális intézmények lakói viszont még kapnak ellátást.

Az érintett iskolák 80 százalékában csütörtökön teljesen meg tudták oldani az étkeztetést, négy-öt intézmény maradt, ahol nehézségek adódtak, de pénteken már ezek egy részébe is jutott meleg étel helyi vállalkozók és más szolgáltatók segítségével. Voltak azonban olyan helyek, ahol még hideg ételt sem kaptak a gyerekek.

A cég ügyvezetője hangsúlyozta: lojalitásukat mutatja, hogy csak az iskolákban állította le a főzést, a diákok ugyanis haza tudnak menni ebédelni, nem úgy, mint például a szociális és bentlakásos intézmények esetleg idős, beteg lakói, bár ezekben az intézményekben is csupán a raktárkészlet erejéig garantálják az ellátást.

Pénz nélkül nem lehet főzni, s nem lehet a HunGast 260 alkalmazottjának bérét sem kifizetni - utalt a kft. nehézségeire Kérfalvi, aki leszögezte: ragaszkodnak a 154 milliós számla lehetőleg azonnali kiegyenlítéséhez, és csak ennek garantálása után tudják újra megnyitni a konyhákat.

"Remélem, hétfőre-keddre valamilyen egyezségre jutunk az önkormányzattal, s folytathatjuk a szolgáltatást" – közölte a sándorfalvai székhelyű cég ügyvezetője.

A megyei szóvivő erre reagálva elmondta: ők is arra törekszenek, hogy hétfőtől minden érintett intézményben ismét legyen főzés. Az, hogy a jelenlegi szolgáltató biztosítja-e majd a meleg ételt vagy valaki más, a céggel folytatott tárgyalások kimenetelének függvénye - tette hozzá.