SZT-tiszt volt a Gyurcsány-kormány külügyi államtitkára

2011.03.05. 10:56

A BM személyzeti osztálya szt-tisztként tartotta nyilván Horváthné Fekszi Mártát - írja a Magyar Nemzet a szigoruantitkos.hu által nyilvánosságra hozott adatok alapján.

Egy éve a Magyar Nemzet már megkereste a volt külügyi államtitkárt, aki akkor tagadta, hogy szigorúan titkos tisztként alkalmazták volna. A lap akkori értesülései szerint Fekszi a III/I-es csoportfőnökség 8-as osztályánál dolgozott.

D-249

A Gyurcsány-kormány volt külügyi államtitkára a mostani adatok szerint a III/II-es csoportfőnökség állományában D–249 és K–583-as fedőkód alatt dolgozott, vagyis a központi kémelhárítás és a külföldi hírszerzés kötelékében.

Fekszi Márta név szerint nem szerepel az szt-tisztként nyilvántartottak névsorában, személyére vonatkozóan mégis találhatók adatok a honlapon, közzétették ugyanis anyja nevét és születési dátumát .

A Szigoruantitkos.hu oldal szerint Fekszi (akit a személyes adatok alapján a Magyar Nemzet azonosított be) D–249 és K–583 fedőkód alatt dolgozott, 1981-ben a BM III/II-es csoportfőnökség (ez a kémelhárítás) 10-es osztályán. A 10-es osztályon azokat alkalmazták, akik a nemzetközi együttműködéssel, a vámeljárásokkal, valamint az idegenforgalommal kapcsolatos területeken dolgoztak.

A nyilvánosságra hozott adatok szerint Fekszi Márta 1981-ben 10 ezer forint jutalmat is kapott „a szakosítón elért eredményéért”. Ebben az időben egyébként Fekszi a kijevi főkonzulátuson konzulként tevékenykedett.