Kimarad az alkotmányozásból az LMP

2011.03.05. 15:04

Amíg nem teljesülnek a demokratikus alkotmányozás kritériumai, az LMP nem tér vissza az alkotmányozási folyamatba - mondta a Független Hírügynökségnek Schiffer András.

Az Alkotmány-előkészítő eseti bizottság a tervek szerint hétfőn napirendre kerülő országgyűlési határozati javaslatában hívja fel a képviselőcsoportok tagjait, valamint a független képviselőket, hogy március 15-ig nyújtsanak be törvényjavaslatokat a készülő alapszabályhoz. Az LMP szerint az alkotmányozást arra használja a kormány, hogy elterelje a figyelmet a megszorításokról.

Schiffer András megerősítette, hogy az LMP addig nem tér vissza az alkotmányozási munkához, amíg nem teljesülnek a demokratikus alkotmányozás kritériumai. Az LMP frakciója és országos politikai tanácsa korábban úgy foglalt állást, hogy a párt távol marad az alkotmányozástól, ha az Alkotmánybíróság jogköreit nem állítják vissza, az új alkotmány elfogadása határidejét nem halasztják áprilisról az év végére és az alkotmányt nem erősíti meg népszavazás vagy a következő parlament.

Az LMP frakcióvezetője közölte, ha hétfőn napirendre kerül az alkotmány-előkészítő eseti bizottság határozati javaslata, nemmel fognak szavazni.