Fideszes maradt Pápa polgármestere

2011.03.06. 18:57 Módosítva: 2011.03.06. 19:08

A fideszes Áldozó Tamás nyerte a pápai időközi polgármesterválasztást (57 százalék), aki tizenhárom éve Kovács Zoltán alpolgármestere, az MSZP-s Grőber Attila (35 százalék), aki ősszel is indult és vesztett Kováccsal szemben, valamint a jobbikos Orbán Imre (7 százalék) előtt. A részvétel 30 százalékos volt.

A választást azért kellett kiírni, mert a várost 20 éve irányító fideszes Kovács Zoltánt a Veszprém megyei kormányhivatal vezetőjévé nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök.

Ősszel Kovács Zoltán a szavazatok 65,41 százalékával nyert a 23,05 százalékos Grőber és a 11,54 százalékos jobbikos Erőss Bulcsú mögött.

A részletes eredményeket itt böngészheti>>>

“Nem sokat változik a munkám, hiszen már az elmúlt két hónapban is helyettesítettem a kormányhivatal élére kinevezett Kovács Zoltánt” – mondta a győztes Áldozó Tamás, aki legfontosabb munkájának a város gazdasági programjának elfogadását tartja. Reményei szerint ez a program hozzájárul a város munkanélküliségének csökkentéséhez.

Áldozó Tamás
Áldozó Tamás

Alpolgármestere az a fideszes Unger Tamás lesz, akit szintén ma választanak nagy fölénnyel városi képviselővé, őt is Kovács Zoltán helyére. (Érdekesség, hogy egyik ellenfele az a Kövér József, aki szocialista színekben indul, és Kövér László házelnök nagybátyja.)

Áldozó szerint, mivel a helyi szocialisták az országos belpolitikai kérdéseket állították kampányuk középpontjába, győzelméből akár arra is következtetni lehet, hogy az emberek nem fordultak el a Fidesztől. “Az őszi önkormányzati választás óta ez a legnagyobb mintán végzett közvélemény-kutatás” – mondta.

Áldozó – Kováccsal ellentétben – nem akarja megméretni magát az országos politikában, vagyis nem tervezi, hogy indulna majd országgyűlési választáson. “Elég nekem a helyi és am egyei politizálás” – mondta Pápa rendszerváltás utáni második polgármestere.

Grőber Attila MSZP-s polgármester-jelölt visszautasította Áldozó szavait: szerinte egyáltalán nem állította a középpontba az országos politikát. Középpontba állította viszont azt, hogy háromezer új munkahelyet kell teremteni, valamint meg kell állítani a város eladósodottságát, ami most négymilliárd forint.

Grőber Attila leadja szavazatát
Grőber Attila leadja szavazatát

Az eredménnyel elégedett, hiszen több mint tíz százalékkal szerzett több szavazatot, mint az őszi önkormányzati választáson. “Jó úton járok, hiszen Pápán ilyen jó eredményt ellenzéki part még nem ért el, és kormányon is csak egyszer, 2002-ben.” (Németh Márta az MSZP–SZDSZ színeiben akkor 44 százalékot kapott.)

Grőber szerint három tanulsága van a választásnak: a Fidesz kevesebb szavazatot kapott, mint ajánlószelvényt, valamint 7-8 százalékkal visszaesett, a Jobbikról pedig kiderült, hogy nem lehet váltópárt.

Kovács eddig valamennyi választáson nyert, ahol elindult; 1994-től polgármester-választást (1990-ben még a képviselő-testület választotta a polgármestert), 1998-tól országgyűlési képviselő-választásokat nyert zsinórban. Kovács parlamenti képviselői mandátuma megmarad, mivel az nem összeférhetetlen a megyei kormányhivatal vezetésével.

Kampányriportunkat itt olvashatják>>>