Nem lesz gyerekek után járó plusz szavazati jog

2011.03.07. 18:59

Kövér László, az országgyűlés elnöke közölte, hogy nem kezdeményezik a gyerekek után járó szavati jog bevezetését, hangzott el a TV2 Tények című hírműsorában. Ahogy arról az Index korábban beszámolt, a gyerekek után járó plusz szavazati jog ügye a siófoki háromnapos Fidesz-KDNP frakcióülésen került elő újra Szájer József kezdeményezésére. Az ötlettel korábban, három évvel ezelőtt Révész Máriusz fideszes képviselő állt elő azzal érvelve, hogy az extra szavazatok növelnék a gyereket nevelő családok érdekérvényesítő képességét. Kövér hétfőn azt mondta: nem érett meg a helyzet arra, hogy indulatok, előítéletek és hecckampány nélkül lehessen megvitatni azt a kérdést, hogy kapjanak a szülők szavazati jogot gyerekeik után.

Orbán Viktor miniszterelnök pedig a Tényekben azt erősítette meg, hogy marad az abortusz jelenlegi szabályozása. Az Index információ szerint a siófoki frakcióülésen eldőlt már, hogy nem lesz az eddiginél szigorúbb abortuszkorlátozás az alkotmány megszövegezése után, a Fidesz-KDNP képviselői megszavazták, hogy az alkotmányozási folyamat se okozzon változást a magzatvédelmi törvényben. A változás eshetősége azért merült fel, mert az alkotmányozásról folyó tárgyalások során a kereszténydemokraták szorgalmazták, hogy a magzati élet védelme kerüljön bele az új alkotmányba.

Egy tavaly decemberi közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy a választók nagy része nem támogatná az abortusz szabályozásának szigorítását. Orbán hétfőn azt mondta, már megállapodtak arról, és a KDNP is elfogadta, hogy az abortuszt nem szigorítják.