Sarkcsillag érdemrenddel az szt-tisztek listáján

2011.03.07. 13:54 Módosítva: 2011.03.07. 14:02
Az 1989-es fővárosi tüntetések állambiztonsági biztosításában vett részt szt-tisztként Sebes József, állítja a Kádár-rendszer szt-tisztjeiről készült tanulmány. A Wallenberg Egyesület elnöke tavaly megkapta a svéd királytól a Sarkcsillag Rendet.

Több korábbi publikáció után a napokban kiadott Szigorúan titkos című tanulmány is a rendszerváltás előtti titkosszolgálat emberei között említi Sebes Józsefet, a Raoul Wallenberg Egyesület elnökét.

Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület soros elnöke (Fotó: Kovács Attila)
Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület soros elnöke (Fotó: Kovács Attila)

Az szt-tisztek listájában szereplő adatlap szerint Dr. Sebes (Spiegel) József miután 1978-tól a Pénzügyminisztérium főrevizora volt, majd 1989-ben a Szociális és Egészségügyi Minisztérium osztályvezetőjévé nevezték ki, részt vett „az 1989. október 23-án a fővárosi tüntetések állambiztonsági biztosításában”. Tartótisztje Szabó Balázs főhadnagy volt. Szt-biztonsági dosszié száma: SZT-1266.

Sebes két éve E-9. szt-tisztként már felkerült az 1956-os Intézet egy másik listájára. Az akkori összeállítás Nagy Imre 1989. június 16-i újratemetésére vezényelt „besúgók” neveit és feladatkörét tartalmazta. Eszerint a „százados folyamatos tájékoztatást adott a Wallenberg Társaság elképzeléseiről, terveiről”.

A Wallenberg Társaság ugyanis már 1988-ban megalakult, és rendszerváltás idején tekintélyes civiljogi szervezetté nőtte ki magát.

Sebes, aki az MLSZ felügyelő bizottsági elnökeként is sokat szerepelt a sajtóban, tavaly ismét aktivizálta magát a Wallenberg Társaság soros elnökeként. Tevékenysége külföldön sem maradt észrevételen, 2010 novemberében a svéd király Sarkcsillag Érdemrend Első Osztályú Lovagjává nevezte ki. A svéd nagykövet méltatása szerint azért, mert Sebes „egy értelmiségi archetípus, impresszív tudományos értékekkel. És nem utolsó sorban, a civil társadalom széles területeivel jegyezte el magát”.

Sebes januárban elkísérte a fővárosi Raoul Wallenberg emlékműhöz Svédország uniós ügyekért felelős miniszterét is. Birgitta Ohlsson az emlékműnél mondott beszédében üzent a kormánynak, reméli, hogy az átvizsgálja az új médiatörvényt, és minden tekintetben megvédi a sajtószabadságot.

Ungváry Krisztián, a Szigorúan titkos című munka egyik szerzője az Indexnek azt mondta, hogy a mostani lista, amely Sebes mellett több mint 650 nevet tartalmaz, a korábbi publikációknál szélesebb forráskörből merített. Az egyik korábban kiadott szt-listát a parancsgyűjtemény alapján állították össze, a mostani viszont személyi okmánygyűjtők, és további két fajta szt-karton adatait összesíti. Ungváry szerint az állambiztonság terveiben a rendszerváltás előtti években határozottan az szerepelt, hogy „menedzselni kell az ellenzéki oldalon hitelesnek tűnő személyek beszervezését”, különösen sajtóvonalon, és nem szabad elzárkóznia még a püspökök beszervezésétől sem.