Veszélyben az alapítványi iskolák

2011.03.07. 07:50 Módosítva: 2011.03.07. 07:55
Több tucat, elsősorban hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó alapítványi iskola működése kerülhet veszélybe. Az egyházi iskolák kiegészítő normatívája ugyanis jócskán megnövekedett, így a zárt keretösszeg miatt az alapítványi iskoláknak jutó pénz csökken, írja a Népszabadság.

Alapítványi iskolák működése kerülhet veszélybe, ha rövidesen nem születik döntés az úgynevezett közoktatási megállapodások ügyében. Ilyen megállapodásokat először 2006-ban kötöttek az iskolák az oktatási tárcával. Ezekben rögzítették, hogy az iskoláknak milyen feltételek teljesítése mellett mekkora állami támogatás jár, olvasható a Népszabadságban.

Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete az elmúlt hónapok során többször küldött levelet a közoktatási államtitkárságra. Sürgős intézkedést kértek, mert van olyan intézmény, ahol a közoktatási megállapodás már áprilisban lejár.

Az oktatási államtitkárság a lapot arról tájékoztatta, hogy folyamatban van a most lejáró szerződések mögötti szakmai munka, létszám, esetleges más finanszírozási források felülvizsgálata. Emellett az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnökségével együtt szeretnének "olyan mutatókra találni, melyek alapján józanul megítélhetik a hosszabbítások lehetőségeit".

Rogán nem híve az államosításnak

Rogán Antal, az V. kerület polgármestere nem feltétlen híve az iskolák államosításának vagy a teljes centralizációnak. Azzal egyetért, hogy a tízezer lélekszám fölötti kistelepülések jelentős részénél a működést könnyítené az általános iskolák állami kézbe vétele. "De a Belváros meg tudja tenni, hogy finanszírozza az iskoláit a saját adóbevételéből. Ezért óvnám az államot ettől. Miért kellene ezt az államnak pluszkiadásként vállalni?" – tette fel a kérdést Rogán.