Vasárnapig maradnak Gyöngyöspatán a polgárőrök

2011.03.08. 09:19 Módosítva: 2011.03.08. 09:28

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai akkor hagyják el Gyöngyöspatát, ha a roma vezetők ígéretet tesznek  arra, hogy nem lesz több lopás és zaklatás a faluban, írja a Magyar Nemzet. A polgárőrök várhatóan március 13-ig maradnak a faluban. A település polgármestere el akarja küldeni a polgárőröket a faluból, erre azonban nincs felhatalmazása. A hivatalosan bejegyzett polgárőr-egyesületeknek ugyanis jogukban áll bárhol biztosítani a rendet.

A 2500 fős faluban 450-500 roma lakik, akik többsége munkanélküli és szegény. Gyöngyöspatán egy helyi konfliktus miatt már egy hete polgárőrnek nevezett gárdisták járőröznek. Arra hivatkozva, hogy a településen megszaporodtak a bűncselekmények, vasárnap délután a Jobbik nagygyűlést tartott a falu főterén, majd mintegy 2000 ember végigmasírozott a cigánysoron.

Közepesen fertőzött területnek számít bűnügyi szempontból Gyöngyöspata a rendőrség szerint. A Heves Megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint összesen 55 bűncselekmény jutott a rendőrség tudomására Gyöngyöspatán, 2010-ben. A tavalyi 55 bűncselekményből 31 volt vagyon elleni - vagyis például lopás. Ember elleni támadás ügyében tavaly 13 alkalommal indult eljárás, jellemzően könnyű testi sértés és garázdaság miatt.

A rendőrség szerint az elmúlt hónapok adatai alapján nem állapítható meg semmilyen olyan tendencia, mely a bűncselekmények elszaporodására utalna. Idén eddig Gyöngyöspatán 7 bűncselekményt regisztrált a rendőrség, amiből 6 vagyon elleni, míg egy hivatalos személy sérelmére elkövetett rágalmazás volt. Jelenleg 6 ügyben tart nyomozás.

Hamarosan még egy körzeti megbízottat vezényelnek Gyöngyöspatára, így már két rendőr vigyáz majd a község biztonságára, együttműködve a gyöngyösi kapitánysággal.