Május végéig lehet belépni az egészségügyi kamarákba

2011.03.08. 09:56 Módosítva: 2011.03.08. 09:57
Május végéig kérhetik a kamarai tagsággal nem rendelkező egészségügyi dolgozók, hogy felvegyék őket a szakmájuk szerint illetékes kamarába - közölte a Nemzetierőforrás-minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága. A hétfőn elfogadott törvénymódosítás szerint június 1-jétől nem végezhet egészségügyi tevékenységet az, aki nem tagja kamarának.

Az Országgyűlés hétfőn fogadta el az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvénymódosítást. Az új ágazati szabályozás értelmében ismét teljes körűen kötelezővé válik a kamarai tagság. Az elfogadott törvénymódosítás értelmében június 1-jétől nem végezhet egészségügyi tevékenységet az, aki nem tagja a szakterületén működő kamarának.

A kamarai tagsággal nem rendelkező egészségügyi dolgozóknak május 31-ig van lehetőségük arra, hogy kérjék felvételüket a szakmájuk szerint illetékes kamarába. A határidő betartása különösen fontos, mert aki a kérelmet határidőben benyújtja, az június 1-jétől – a tagfelvételi határozat meghozatalának időpontjától függetlenül – jogszerűen dolgozhat a szakmájában.

A törvény meghatározza a kamarai éves tagdíj legmagasabb mértékét is.  Ez a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara esetében a kötelező legkisebb munkabér, illetve a garantált bérminimum egyhavi összegének 18 százaléka, a Magyar Gyógyszerészi Kamaránál a személyi joggal rendelkező gyógyszerész kamarai tagoknál a 60, másoknál a 30 százaléka, a Magyar Orvosi Kamarában pedig ugyancsak 30 százalék. A tagdíj pontos összegét a kamarák alapszabályában az országos küldöttközgyűlés állapítja meg.

A szabályozás másik fontos eleme, hogy az egészségügyi dolgozókat érintő etikai felelősségre vonás minden esetben a szakmai kamaráknál működő etikai bizottságokhoz kerül vissza.

A kibővült tagság körében soron kívüli kamarai választások lesznek, amelynek alapján új országos küldöttközgyűlést kell tartani. A szakmai kamaráknak június és szeptember között új kamarai alapszabályt kell elfogadniuk, emellett a legkésőbb október 31-ig új etikai kódexüket is meg kell alkotniuk.