Egymillióba került a zaftos buzizás

2011.03.08. 16:48
A Fővárosi Bíróság szerint jogos volt, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság egymillió forintos bírságot szabott ki egy vidéki kábeltévére, amiért az egyik melegnek hitt dolgozójának állandó zaklatásban volt része munkahelyén, sőt végül a képernyőről is letiltották. Az ügyet a tévé vitte tovább a bíróság elé, de hiába támadta meg az EBH határozatát.

A Fővárosi Bíróság hétfőn kimondta, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) jogszerűen járt el akkor, amikor diszkriminációért és zaklatásért elmarasztalta és megbírságolta a Biatorbágyi Kábeltévé Kft-t. Ahogy arról korábban az Index beszámolt, a tévét egy volt dolgozója panaszolta be tavaly az EBH-nál azzal, hogy a főnöke melegnek hitte, és ezért állandó zaklatásban volt része a munkahelyén, kollégái is elidegenedtek tőle, végül a képernyőről is letiltották.

A fiatalember, akit a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje képviselt az EBH előtt és később a bíróságon is, tanúkkal és hangfelvétellel igazolta a zaklatások megtörténtét. Az EBH bizonyítottnak találta, hogy a főnök ilyeneket mondott neki és egy munkatársának: nem felelnek meg a társadalmi szerepelvárásoknak, “amiből előbb-utóbb baj lesz”, az ő idejében az ilyen embert “úgy tökön rúgták volna, hogy leesik a feje”, és bár ma divatja van a feminin fiúknak, vidéken azonban ezt még ma sem tolerálják. A főnök hosszan részletezte azt is, hogy ha két férfi vagy nő kéz a kézben sétál vagy csókolózik, ő azt röhögés nélkül nem tudja megállni.

Az EBH bizonyítottnak találta, hogy a tévé ügyvezetője aktív előidézője volt annak, hogy a munkahelyen ellenséges, megalázó, megszégyenítő és félelemkeltő környezet alakult ki. A helyzetre jellemző, hogy az egyik dolgozó ügyfélszolgálati munkáról szóló állásajánlatot küldött a panaszosnak. Az alkalmazott a hatóságnak azt mondta, hogy az állásajánlatot az azonos keresztnevű férjének szánta, aki egyébként villanyszerelő. Az ellentmondást azzal próbálta feloldani, hogy a férje "annyi minden volt már".

A főnök részben azzal próbált védekezni, hogy nem volt tisztában a kialakult légkörrel, másrészt pedig arra hivatkozott, hogy az ellenséges légkört maga a panaszos alakította ki azzal, hogy lekezelően bánt a női munkatársakkal. A főnök a hatóságnak azt mondta, hogy a panaszos és munkatársa nem ismerték azt a szót, hogy köszönöm, külön ebédeltek, és nem jártak a többiekkel dohányozni. A hatóság azonban rámutatott: ha ez igaz is lenne, az sem indokolná a munkáltató szélsőségesen zaklató jellegű viselkedését.

A hatóság az ügyvezető magyarázatát nem fogadta el, mert a hangfelvételek az általa mondottak ellenkezőjét bizonyították. A panaszos ugyanis konkrétan rákérdezett arra, mi az oka a kialakult légkörnek, mire az ügyvezető hosszan, megalázóan részletezte véleményét a melegekről. A fiatalember, aki már nem dolgozik a tévénél, korábban az Indexnek azt mondta: az sem javított a helyzeten, hogy volt barátnője, és az ügyvezető ismerte is őt. A hatóság végül igazat adott neki, és egymillió forintos bírságot szabott ki a kábeltévére.

Az EBH határozatát azonban a kábeltévé megtámadta, így került az ügy hétfőn a Fővárosi Bíróság elé. A bíróság a tévé kérésére zárt tárgyalást tartott, de az ítélethirdetés nyilvános volt. Miskolczy Ambrusné bíró kijelentette: a tévé keresetét elutasítja, fellebbezésnek helye nincs. A bíró szerint az EBH helyesen értékelte a rendelkezésre álló bizonyítékokat, körültekintően meghallgatta az ügyben érintett tanúkat, valamint megfelelő súllyal vette figyelembe a hangfelvételeket.

A tévé ügyvezetője elismerte, hogy elhangzottak a hangfelvételen rögzített mondatok, ezt utólag vitatni már nem reális, mondta a bíró. Szerinte a kiszabott egymilliós bírság sem tekinthető eltúlzottnak az eset összes körülményére tekintettel.

Szerettük volna megkérdezni a kábeltévé ügyvezetőjének véleményét az ügyről és az ítéletről, de ő az ítélethirdetéskor nem volt jelen, kedden pedig hiába próbáltuk elérni telefonon. A kábeltévé központi számát felvevő munkatárs csak annyit mondott: nem nyilatkoznak.