Az Európai Parlament a módosítás után is elítéli a médiatörvényt

Index, MTI
2011.03.10. 14:32 Módosítva: 2011.03.10. 14:38
Az elfogadott határozat arra szólítja fel a magyar kormányt, hogy a törvénymódosítás ellenére is sürgősen vizsgálja felül a médiatörvényt. Az Európai Parlament az Európai Bizottság határozatát kritizálta, liberális frakcióvezető nevezte elégtelennek a liberális médiabiztos megállapodását, és a Fideszt is tagjai közt tudó néppárt néhány képviselője is az elítélő határozat mellett szavazott. Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár szerint csak a boszorkányüldözés folytatódik, amit mi sem bizonyít, mint hogy a határozatban szerinte egyetlen szó sincs az Európai Bizottság és a magyar kormány megállapodásáról. Pedig a valóságban a határozatban hosszan értékelik, sőt üdvözlik a megegyezést, csak a szöveg szerint sajnálják, hogy a médiaügyi biztos csak korlátozottan vizsgálhatta a törvényt.

Az Európai Parlament a magyar médiatörvényt kifogásoló határozatot szavazott meg csütörtökön Strasbourgban. A határozatban a törvény hétfői módosítása ellenére arra szólították fel a kormányt a médiatörvény felülvizsgálatára, és arra, hogy vonja vissza a jogszabályt, amennyiben bebizonyosodik, hogy a rendelkezései ellent mondanak az európai jog betűjének és szellemiségének.

A szocialista, a liberális, a zöldpárti és a radikális baloldali frakció közös indítványára 316-an voksoltak igennel, 264-en nemmel, 33-an pedig tartózkodtak. Egyelőre nincsen fent a döntés jegyzőkönyve, de a számok alapján valószínűsíthető, hogy a Fideszt is tagjának tudó néppárti tömörülés sok képviselője nem vett részt az ülésen, és a parlamenti ülésen elhangzottak alapján volt olyan néppárti képviselő is, aki a frakció álláspontja ellenére a határozat elfogadására voksolt.

A szavazás előtt a Fidesz pártcsaládja, a néppárti frakció visszavonta alternatív határozattervezetét, amely elítélte a magyar kormány elleni támadásokat a médiatörvény kapcsán. Joseph Daul néppárti frakcióvezető felszólította a másik négy frakciót, hogy ők is vonják vissza indítványukat, hiszen időközben Magyarország módosította a médiatörvényt. A négypárti tervezetet azonban nem vonták vissza, mivel véleményük szerint az Európai Bizottság vizsgálata csak korlátozott volt. Az Európai Parlament azért támadja az Európai Bizottságot (az EU legfőbb végrehajtó testületét) , hogy a médiatörvény kapcsán indított vizsgálat csak a belső piaci elvek és az Alapvető Jogok Chartája alapján vizsgálta meg a médiatörvényt, és ezért végül csak három pontot kifogásolt a jogszabályban.

A törvénynek nem csak a betűje

Az elfogadott határozatban az EP a magyar médiatörvény további felülvizsgálatát sürgeti, az Országgyűlés által hétfőn elfogadott törvénymódosítások ellenére is. Arra kéri az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot a sajtószabadságot és médiapluralizmust védő uniós irányelvre.

Az állásfoglalás arra szólítja fel a magyar kormányt, hogy a médiatörvényt a különböző európai szervezetek - Európai Parlament, EBESZ, Európa Tanács - által megfogalmazott kritikákat figyelembe véve vizsgálja felül, és ne alkalmazza azokat a passzusokat, amelyek európai jogszabályok vagy egyezmények "betűjével vagy szellemével" összeegyeztethetetlenek.

Az állásfoglalás felszólítja a magyar hatóságokat "a médiairányítás függetlenségének visszaállítására", hogy ne csak a kormánypárt által delegált tagok legyenek a médiatanácsban, és sürgeti, hogy vessenek véget a véleménynyilvánítás szabadságát, illetve a kiegyensúlyozott tájékoztatást érintő "állami beavatkozásnak"."

Liberális támad liberálist?

A szavazás előtt Joseph Daul néppárti frakcióvezető azt kérdezte a liberálisoktól, hogy megbíznak-e a szintén liberális Neelie Kroes médiaügyi EU-biztosban, aki megállapodott a magyar kormánnyal a törvény módosításáról, illetve felvetette, hogy az unió tekintélyét ássa alá, hogy ha az Európai Parlament megkérdőjelezi az Európai Bizottság munkáját.

Azt a választ kapta, hogy Kroes véleményében természetesen megbíznak, de azt hiányolják, hogy nem kapcsolódott be a magyarmédiatörvény felülvizsgálatához vezető folyamatba Viviane Reding, aki az alapvető szabadságjogok ügyeiben illetékes EU-biztos.
Az EBESZ és az Európa Tanács korábban kifejtett álláspontja szerint a magyar médiatörvénynek több problematikus pontja van, így például a közszolgálati médiaszolgáltatók pénzügyi függetlenségének kérdése, valamint az újságírói források titokban tartásának védelme. Ezek az intézmények aggályokat fogalmaztak meg a médiatanács kiterjedt jogköre miatt is, valamint politikailag kiegyensúlyozatlannak minősítették a testület összetételét.

Másokat is kritizáltak már

A Policy Solutions gyorselemzése szerint 2004 óta összesen hét másik tagállamot kritizált az Európai Parlament írásos állásfoglalásban: Olaszországot, Máltát, Lengyelországot, Litvániát két-két alkalommal, míg Franciaországot, Írországot és Spanyolországot egy-egy alkalommal marasztalta el.

Lengyelország és Litvánia az erősödő - és állami szintre gyűrűző - homofóbiával kapcsolatban kapott megrovást, Olaszország és Franciaország esetében a romákkal kapcsolatos bánásmódot érte kritika.

Boszorkányüldözés

Folytatódik a boszorkányüldözés - így kommentálta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az Európai Parlament határozatát.

A boszorkányüldözést az államtitkár szerint bizonyítja, hogy a határozatban egyetlen utalás sincs arra, hogy a "nagyon konstruktív, rendkívül gyorsan lezárt tárgyalások" eredményeként - Neelie Kroes médiaügyekért felelős uniós biztos megfogalmazása szerint is - minden szempontból megnyugtatóan sikerült rendezni a médiatörvény módosításával kapcsolatos kérdést.

A valóság ezzel szemben az, hogy a dokumentumban üdvözölték az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti egyeztetés végkimenetelét, aminek nyomán Magyarország a törvényt összhangba hozta az uniós alapszerződéssel és az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló uniós irányelvvel. Ennek fényében az Országgyűlés által hétfőn megszavazott módosításokat is pozitívan értékelték. Ellenben sajnálattal állapították meg, hogy az uniós végrehajtó testület csak korlátozottan vizsgálta a törvényt.