Hende: Jó helyen lesz a radar Medinán

2011.03.10. 07:39 Módosítva: 2011.03.10. 09:04

A Népszabadság csütörtöki cikke szerint fenn kell tartani a három úgynevezett réskitöltő radarszázadot, ha a Tolna megyei Medinán építik meg végül a harmadik NATO-lokátort. Ez a helyszín jóval alacsonyabban fekszik ugyanis, mint a Zengő vagy a Tubes, így a radar jóval szűkebb sávban "látna", szükség lenne a századok munkájára is.


View Larger Map

Szakemberek a Népszabadságnak azt állították, hogy több tízmilliárd forintba kerülne a századok laktanyáinak és felszerelésének felújítása. Az viszont biztosnak tűnik, hogy a kormánynak Medinán nem kell tartania a pécsiekéhez hasonló civil ellenállástól, valamint engedélyt is kevesebbet kellene beszerezni a korábban kijelölt helyszínekhez képest.

Hende Csaba szerint a Tolna megyei Medina környéki helyszínt szakmai alapon választották ki, és még ha katonai-szakmai szempontból nem is a legjobb megoldás, akkor is alkalmas arra, hogy a feladatát ellássa. A honvédelmi miniszter szerdán a Magyar Televízió Az este című műsorában hangsúlyozta: a medinai helyszínt a NATO-val egyezetve választották ki.

Hende kiemelte: nem jelent problémát az, hogy a lokátor sík vidéken épül fel, hiszen a békéscsabai radar is ilyen területen áll. Arra a felvetésre, hogy a bírálatok szerint így drágább lesz az építkezés, azt válaszolta: a költségek jelentős részét a NATO viseli, és szakmai szempontból a szervezet is elfogadhatónak tarja a helyszínt.

Hende Csaba kitért arra: mivel az új radar nem a Zengőre kerül - amely a legjobb helyszín lett volna - a Mecsek mindenképpen takarja a terület egy részét, ezért réskitöltő radarszázadokat kell fenntartani. Ennek századonkénti éves költségét minimálisan másfél milliárd forintra becsülte.

Jelezte, a lokátor építésének évek óta elhúzódó folyamata miatt egyelőre nem terheli kötbér a tárcát, de a várhatóan nagyjából harminc hónapig tartó építés felénél ez már jelentkezhet.

A miniszter hangsúlyozta: a lokátor telepítése elsősorban magyar nemzeti érdek, mert ahhoz, hogy biztonságban legyünk, látni és követni kell tudni a légtérbe érkező repülőgépeket. A levegőből érkező veszélyekre példaként a New York-i ikertornyok lerombolását említette és kiemelte: időben kell tudni észlelni bármilyen hasonló helyzetet.