Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meghalt Ranschburg Jenő

2011.03.10. 19:42 Módosítva: 2011-03-10 20:58:53

Meghalt Ranschburg Jenő pszichológus, tanár. A hírt lánya, Ranschburg Edit erősítette meg: a 75 éves tudóst gyors lefolyású betegség nyomán vasárnap kórházba vitték, ahol csütörtök délután elhunyt.

DBELO20100522013

Ranschburg 1961-ben, a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán végzett, majd 1964-ben az ELTE-n szerzett pszichológia–magyar szakos diplomát. 1963-1965 között az MTA Pszichológiai Intézetében dolgozott,  1965-1977 között az ELTE BTK pszichológiai tanszékének adjunktusa, majd docense volt. 1977-től 20 évig az MTA Pszichológiai Intézetének osztályvezetője volt.

1997-ben vonult nyugdíjba, de 2002-től a Szolnoki Főiskolán tanított, 2007-től a Károly Róbert Főiskola emeritus professzora volt.

Pszichológusként fejlődéslélektannal, iskolai és családi szocializációval, gyermeklélektannal foglakozott. Szellemi elődeinek, mestereinek Binét Ágnest, Mérei Ferencet, Radnai Bélát, valamint Kardos Lajost tartotta. A tudományos ismeretterjesztés egyik hazai úttörője volt, a 80-as évek egyik legnépszerűbb tévéműsora, a Családi kör állandó szakértőjeként generációkat ismertetett meg a pszichológia alapjaival.

Ranschburg Jenő az egyik legismertebb és legelismertebb magyar pszichológus volt. 2010-ben Hazám-díjjal tüntették ki. Korábban Prima Primissima díjat, Pro Schola Urbis díjat, Ifjúsági díjat és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét is megkapta. Budapest díszpolgára volt.

Utolsó napjaiig aktív volt, rendszeresen nyilatkozott rádióknak, és publikált a szaksajtóban valamint a napilapokban, magazinokban szakmai és közéleti kérdésekről. A Ranschburgról szóló Wikipedia-szócikk szerint összesen háromtucat mű szerzője volt. Ezek közül a legismertebbek a Félelem, harag, agresszió, a Személyiségünk titkai (Popper Péterrel), A nő és a férfi, a Pszichológiai rendellenességek gyermekkorban, a Jellem és jellemtelenség, A meghitt erőszak, a Rögök az úton: egyén és család, a Szülők könyve. Gyerekségek címmel saját verseiből adott közre válogatást.

Ranschburg Jenő magáról és az életéről beszélt a Reflektor TV 2010. augusztus 18-i adásában, az interjú a mellékelt linkekre (1. rész, 2. rész) kattintva tekinthető meg.